trend pelajar sekarang...

Thursday, March 10, 2011

sape kat sini yang pernah dok menengking seorang insan bername guru@cikgu? kalau ade sile angkat kaki. x patut oo korang wat macam uh. ape perasaan lepas sound itu cikgu? seronok? 

even la perangai die macam 'laha', tapi die still seorang guru yang menurunkan ilmunye kepade kite untuk menjadi seorang yang bakal bergune kepade bangse dan negare. bukan menjadi bang**t kepade negare. hari ney aku g la selak2 kat page every paper yang ade kat negare ney. macam2 citer ade. tapi yang paling aku meluat nak bace pasal sikap biadab pelajar2 dewase ini <--amek ayat karangan tem sekolah dulu

cube korang survey kat page ney .

pas bace tu, ape yang korang rase? gembire? riang? sakit hati? kuciwe? ikot korang la nak rase macam mane pun. tapi kalau korang tanye pendapat aku, kompem2 aku rase nak maki je. bukan kat paper uh, bukan juge kat cikgu uh, tapi kat sikap samseng pelajar berkenaan. 

mungkin ramai yang sedar situasi yang dihadapi oleh guru2 zaman sekarang. dorang sampai da x tau nak buat ape untuk handle ini macam punye kes. teruk tol perangai. aku dulu time2 sekolah sikit punye sopan <--nampak benor nipunye. aku dulu melawan jugak la. tapi x de la sampai nak gertak bunuh ke hape. jangan maen gilo der. aku ingat lagi susah payah mak bapak aku hantar aku g sekolah ney. bukan senang dorang nak membesarkan aku yang degil ney. to my parents, nanti da besar abang balas balek jase korang. jangan risau =) <-- agak2 parents aku bace x post ney??huhuh

                                      *    *    *    *    *
pelajar hari ney kebanyakan perangai, ya ampun, macam setan sekor2. tengok je la bile ujung minggu, masing2 berpeleseran kat port2 lepak area masing2. dari sekecik2 manusie, sampai la sebesar2 manusie. dress up omak aih, macam2 ragam. yang rambut dok terpacak kat tengah ala2 punk <-- tok pengetahuan, style rambut aku mohawk ye...bukan punk =P, yang japanese look nye laen, yang vintage look pun ade bai.


zaman2 aku membesar dulu, tengah top ngan trend skin head, masing2 dok botakkan kepale, seluar kasik ketat dan singkat sambil memakai boot. muke memang pailang abes la masing2. kat tangan, kalau xde pil sepapan due, air kencing setan setin due, memang jangan panggil skin head la. pas uh, jumpe geng laen dari dorang, mule la menyetan sekor2, start la menge'paw' dak2 ney. kene yang muke lulut* memang makan besar la mushibat2 ney. kene yang kuat membetah, memang kene tarik g kat tangge, mushibat2 ney keliling ramai2, bagi secedok due. sampai dekat lunyai jugak la kalau da kene belasah ramai2 macam uh. 

tu cite budak skin head zaman uh. citer budak punk pun lebey kurang je jalan citer die. cume yang membezekan dorang ialah style masing2.


aku lak, x de nak campur dengan budak2 macam uh. time uh muncul lagi satu budaye yang aku terjebak. budaye hip hop. nak kate ya'alau* sangat uh tidak la. cume suke melayan lagu2 rapping. sampai sekarang still layan. tapi xde la macam time kegemilangan lagu2 cam uh dulu. mane2 lagu rap or rnb memang aku cukup layan. time sekolah dulu, siap ikat perut lagi nak beli baju, seluar, kasut biar nampak ala2 hip hoppers. tapi low profile nye. xde la nak pakai baju besar2, rantai bling2 2-3 utas and jadah haram bagai yang laen uh. aku nye dress up more to skaterz. seluar kasik besar, kasut kasik skaterz punye brand, baju tshirt. rileks2 je sudah. trend uh sampai skunk aku praktikkan. cume seluar da xde besar2 punye. kalau ade pun sehelai due. yang laen sume straight cut. da besar ney bia nampak matang sikit. even muke aku macam budak2. ngeh2 <-- tu ape hal ade yang gelak guling2 uh. mau kene sekeh ka??haishhh

tu la antare ragam pelajar time aku membesar dulu. sekarang ney rupenye makin galak. entah hape2 budaye aku tengok. pengaruh luar especially dari barat memang sangat menjajah. even negare kite ney da lebey setengah abad merdeka, tapi still berlaku penjajahan. penjajahan minda orang panggil. tu la sebabnye ramai budak2 sekarang yang semakin x de adab terutamanye kepade orang tue. tengok je la gelagat masing2 bile da kua beramai2. da x pandang kiri kanan da. orang tue ke, orang mude ke, kalau diorang uh rase x sebulu, kompem2 dengan sekali hembus kene sound. mane pergi budaye ketimuran yang mementingkan adab sopan dalam diri setiap insan? hmmm

sekarang ney pulak, parents masing2 da busy dengan kije masing2. memang makin naek kepale la budak2 ney. mane x nye, bile kene cuit sikit dengan cikgu kat sekolah, balek rumah, tunjuk kat mak bapak kesan kene rotan ke cubit ke, kompem2 esok luse cikgu uh dapat 'surat cinte' dari encik lawyer soh naek court. kompem punye la. nak2 bile parents masing2 uh kije gempak2, encik doktor ke, encik engineer ke ceo syarikat ke. bapak gaji besar bole la nak cerite gebang. mane yang xde duit, pun boley bukak gebang masing2 gak. carenye, buat muke kesian lebey sikit, mekap kasik tebal biar x nampak muke uh tengah tebal, tayang muke depan kamere. masuk la dalam berite jam 8 malam karang. esok nye, masuk dalam paper kate anak die kene dere kat sekolah. padahal anak uh yang perangai macam mushibat.

kalau zaman mak bapak aku dulu, kat sekolah kene rotan, kompem senyap jep. dalam kepale dok ligat pikir macam mane nak sorok kesan kene sebat uh. kang balek rumah, parents nampak kesan uh, memang x de cakap banyak la, kompem kene sebat lagi. pasal parents dulu percaye tanggungjawab seorang insan bername guru. bukan gurubachan ka gurusamy ka, tapi cikgu. sebab uh x pernah lagi dengar citer cikgu time uh kene 'sue' dengan ketue kampung pasal rotan anak orang laen kat sekolah. kalau ade tolong story kat page ney. huhuh

banyak lagi sebab musabab yang buley dijadikan pengajaran kenape pelajar sekarang ney semakin biadab. tapi memandangkan post ney pun da agak panjang untuk di-elaborate, aku kasik stop dulu la kat sini. chiaww...g kelas dulu. peace~ (~.<)V

p/s: *lulut - muke skema nak mampus
      *ya'alau - title tok budak2 hip hop tahap hardcore punye

2 orang sedang menCONTENG dinding:

Chempaka Sari said...

oh my gosh! kalu anda tulis dengan ejaan penuh, gagah la jugak nak membacanya.





http://azzaazman.blogspot.com

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

hahah...agk la...byk mengarut dari fakta XD