kalau itu takdirnye~

3 orang sedang menCONTENG dinding

Sunday, February 27, 2011

ape buley buat. da naseb badan. ye dak?? tu la yang ley ak cakap tok interkolej kali ney. naseb kitorang tersilap percaturan n taktikal. da try semampu yang buley. tapi ape kan daye, luck dorang lebey tem final. kitorang luck gak. tapi kat quarter n semi jep. sampai final sume ilang. mane x nye, luck kitorang kat quarter tadi pasal kolej yang kitorang patut lawan uh xdatang. ape punye sengal da ley proceed to next level tapi tanak datang. tapi mungkin ad sebab yang munasabah tok diterime akal kenape dorang sanggup tak nak proceed. nak kate kitorang kuat, xde maknenye. sume player average jep mane yang layak ke quarter. xde la nak kate team ney yang paling kuat ke ape. sampai lak kat semi, kitorang nye luck muncul bile taktikal kitorang menjadi. segale plan kitorang berjaye. tapi sampai kat final, luck uh ilang ntah ke mane. dorang g lepak mines tapi lupe jalan nak balek kot. haram jadah tol. hohoh. tapi tu sume kuase tuhan kan. lagi pun adat la. maen sukan ney mesti ade yang menang n ade yang kalah.
tapi bagus gak la tadi dak2 ney maen. sume da bagi yang terdaye tok menang. cume tu la, naseb nye xde. overall team da wat habes baek. same2 ad salah. yang penting dorang ad pendedahan dalam game. especially for the newbie. n ak pulak, dapat la pendedahan camne nak pilih string yang betul kali ney. string yang ak pakai uh macam papan. keras kejung. pukul slow pun ke laut. kalau laju lagi la cam maen  baseball lak rase nye. so, for rookie2 kat lua sane uh yang berminat nak maen tenis, pilih la string ngan tali y betul. cadangan dari ak, amek tali crossfire n tension bagi 55-57. tu da paling cantek la uh. lebey dari uh, kompem cam papan jadinye.
dari sudut crowd lak, mungkin pendedahan uh xde la kot. kite orang Malaysia ney, satu je la yang ak kurang minat nak tengok. bile da name nak syko orang uh, syko bia beragak la. tenis xmacam sukan laen. korang nak bising keliling ke hape. kalau korang layan game internasional, mane ad dorang bising2 cam korang wat tadi. sume dok diam2 dok kunyah kuaci ka, makan anjing panas ka (hot dog) sambil enjoy ngan game y dipersembahkan. yang tukan syko ney lak mulut sekor2 cam haram. ad tu siap syko secare peribadi. ad la sorang player perempuan ney bertudung labuh, siap kene soud ape korang nak tau?? dialog die ad la lebey kurang caney:
tu die, ustazah nak wat serve. 
  
hanye sekadar gambar hiasan XD

ad lagi ayat2 yang kurang peradaban yang keluar tem dorang syko2 tadi. tapi memang kesian la tengok dak uh kene tadi. ape la salah die nak pakai cam uh n bermaen sukan. pemahaman dorang tentang adab bersukan ney sangat2 lemah. tujuan utame bersukan ney antare laen nak mengukuhkan persahabatan antare kolej2 kediaman kat dalam U ney. mane g semangat kesukanan yang da diterapkan dalam koko yang korang amek dulu uh??hmmm
skunk gua da rase penat semacam ney. nak g mandi, solat n tido sampi ke pagi sok. niat nak ponteng kelas pagi sok da menebal ney. tolong la ingatkan ak jangan wat hal lagi sok. hohoh...challoooo~

p/s: ak da semakin gelap. tinted(name panggilan ak kat kolej...hohoh) da tahap berape % nta ney. kalu g scan kat JPJ, kompem sangkot. haiyakkk =S

meniti titian usang~

4 orang sedang menCONTENG dinding

Saturday, February 26, 2011

Amacam tajuk? penangan baru pas layan lagu search r ney tadi...hohoh. mate pun da agak bertaik gak ney. ngantok weyh arineyh. banyak lak setan2 ney bergayut depan mate ney. beranak pinak sekor2. lahabau tol. minggu ney rase cam xde mende y berfaedah berlaku dalam idop ak kot. tapi yang penting 2-3 ari ney agak busy ngan tenis. sukan interkolej. yang menariknye dapat usya awek2 y xpernah tengok before this, even awek dari kolej sebelah. siyes weyh, rambang jap mate. hahah
tapi yang xmenariknye tem pendaftaran aritu. before game kitorang dijalankan, means sukan2 laen sebelum ney, pendaftaran sikit la punye mudah. anta borang online da settle. tapi, tem game kitorang, siap mintak maklumat pelajar dari ESMP. punye la pemalas manusie2 y kije kat pusat sukan uh. pergi la check sendiri kat dalam sistem. dok dalam pejabat uh wat mende nta. haihhh
tapi xkesah la labu. korang mintak ak bagi. skunk sume da settle. yang xsettle nye cume percaturan cane nak lawan team y dasat2 uh. ramai rupenye dak2 U ney yang ley maen tenis. cume agak segan2 meow nak tunjuk skill. y menjadi kekesalan dalam diri skunk ney team ak xde sponsor air. sume silap ak la as pengurus, lupe nak g isi borang kat pejabat kolej mintak air barang sekotak due. sori la geng, i admit it as my fault. not a good pengurus la ini budak. hahah
da due ari ney ujan mencurah-curah turun dari langit. semalam game dak kolej ak kene tangguh sebab ujan. xpasal2 kene tunggu sehari lagi nak pamer aksi depan gadis2. percaturan da sikit nye gempak. semalaman dok pikir sape nak turun lawan ney, sape nak kasik turun lawan uh. last2 postpone. kuciwe gak la kejap.
ari y dinanti lak sampai. setelah menunggu seharian, dapat gak maen. lawan teammate tem MASUM. dak state tem skola dulu denga nye. memang power la budak ney. nak cer sikit la pasal mamat ney. dak ney kemba, tapi tangan masing2 punye la flexible. ley maen ping pong, ley maen squasy, maen badminton, tenis...sampai dak2 U ney da kenal la sape dorang ney. pendekkan cer, kitorang pun lawan. mengah la syal nak melayan game mamat ney. even teammate, lom pena lagi lawan mamat ney. kalau si kemba die uh pena la gak maen same. penamatnye, ak kalah. kene titik ngan mamat ney. ap buley wat. tapi memang la pun, die state player kot, mau xgoyah nak melawan. ak ney da r baru jep berjinak2 maen mende alah uh. stakat stroke biase2 uh reti la kan. hohoh. tapi ak kalah xjadi masalah. pasal teammate laen da menang tok kolej. good job tok korang. wee~

masuk lak game y kedue. jumpe lak ngan teammate y sorang lagi ney. tapi die ney baru lagi dalam famili tenis MASUM. game die ley tahan. kencang die nye stroke. selalu gak la lawan die kalau maen petang2. kire da masak gak r ngan game die. tapi sayangnye kali ney die injured. kaki taley nak gerak banyak. kire lawan handicap la kali ney. gaye cam ley menang. tapi xsyok r kan membe nga sakit2 g buli sampai menang. tadi baru masuk 2 game da ujan. so, esok kitorang sambung maen. mintak2 kaki die da elok. baru bermaruah kalau kalah lagi pun. hohoh
so, esok nye cer, kene sambung game sampai ke sudah. tadi tengok laluan sampai semi da jumpe team kuat lagi. mintak2 la dorang salah percaturan. ley la kitorang sampai final. hohoh. revenge ngan dak kemba tadi terbuku kemas dalam ati ney. perlu rematch ngan die kat final nanti. hohoh. so, wait n see sejaoh mane team kolej gay a.k.a kolej 10 ney ley g. ad rezeki dapat la champion, kalau xde ap buley buat. terime je la rezeki y ad uh. kite merancang, TUHAN y menentukan ye dak???heheh

muke paling ganas pernah ak tengok..hahah

p/s: doakan team kitorang yep kawan2...hohoh~

gelabah xsudah~

0 orang sedang menCONTENG dinding

Thursday, February 24, 2011

hmmm...ni la kalau penindasan berlaku...kalau ad readers blog ney y bace entri kali neyh mesti ramai y tau pasal kejadian y berlaku kat UPM (nk ngaku universiti sendiri pun rse cam malu gak...haihhh)...da macam blog politik lak lately neyh...musim lom rede....saba je la (pakai cedok antare ayat femes dalam cer antu kak limah)...kalau ad y lom perasan hal kejadian, ni den nak koba neyh...akibat daripada rase ketidakpuas hatian y melande sesetengah golongan y menggelar diri dorang as pejuang naseb mahasiswa, tapi sayang nye akal cam xberape nak wujud dalam kepale dorang uh...ak bukan la nak mengutuk ke hape, cume xpuas hati ngan tindakan bodoh segelintir manusie caney...bayang je la, pasal tindakan dorang dok pergi serang pejabat TNC, sampi pecah cermin pintu uh pe sume, kami y xterlibat ney lak y jadi mangse kutukan pedas lidah2 mushibat kat lua uh y kate pelajar UPM ney immatured la, xde maruah la, sume2 y hine la...tol la bak kate pepatah, kerane seko jejentik, habes air di tempayan dicurahkan...barua betul...dorang y wat kitorang lak y kene tempias???ap hal???pada brader2 o akak2 y bermulut lancang di luar sane uh, y suke2 dok melabel orang sesuke ati limpe n jantung korang uh, tolong la berfikir before meluahkan isi hati y terbuku dalam sanubari korang uh...melampau sangat nak melabel orang lain cam uh...
pada si pelaku, tahniah la coz dapat membuke mate dunie betape sengalnye pemikiran korang y amat2 rendah dari segi moral....ak tau korang ditindas...tapi tindakan provokasi melampau korang uh da wat name UPM malu n tercalar...ingin mendapatkan penjelasan, perlu ke beramai2???hanta ketue n beberape wakil g jumpe sudah...ni siap bermalam depan bangunan pentadbiran, konon nak mintak penjelasan bagai...kawan....berhagak sikit...sah2 la TNC uh nga dok kat uma malam2 bute cam uh...y korang siap bermalam kat depan pejabat die uh apa pasal???haihhh..pas uh g serbu pejabat TNC uh beramai2 watpe???nak tunjuk samseng???bertindak ngan bijaksane la kawan...anta wakil masuk dalam sudah...anta ketue korang uh...ap gune ad persatuan, ad ketue, tapi pengecut....nak g mintak penjelasan tapi nak kene ad penyokong ramai2 kat belakang, konon la bran tem uh....taik kucing la ini ketue kalau itu macam...
y pentadbiran pun satu hal...as pentadbiran punye orang, korang jangan la berpihak kat mane2 kelompok...tengok ap korang da wat??dorang da menang kan???y sibuk2 nak tarik balek kemenangan dorang uh pa hal???dorang menang pun atas undian kitorang...bukannye dorang menang menipu...da uh siap bagi alasan bodoh kate dorang kempen berkumpulan...ap jadah la...cam y timbalan menteri y sorang uh cakap la kan, pro y satu lagi uh bukan satu kumpulan gak ka??dorang ley lak nak berkempen bawak name kumpulan dorang uh??alasan nak tipu dak tadika ley r nak kate cam uh...gelabah tol...haishhh
so pada mereke y kat lua sane uh, y dok kutuk2 kami y xterlibat ney, jangan la sebarkan dakyah songsang ala2 ayah pin korang uh kat satu dunie...kalau xtau pucuk pangkal cerite, dok diam2, carik sumber2 y ley dipercayai sebagai rujukan dalam mengeluarkan kate2 nista korang uh...pada y terase, hambekk la ko mushibat...y dok ngate orang suke2 ati sape suroh??gelabah sangat~

p/s: kite sebagai manusie taley nilai orang suke2 hati...carik pucuk pangkal cerite, carik sumber2 y ley dipercayai, bukan maen dengar khabar angin y sayup2 membawe berite nista y lalu dalam benak pemikiran korang uh...n be rasional dalam bertindak n berkate2...jangan maen hembus jep...busuk doe~

baru hukum dunia~

0 orang sedang menCONTENG dinding

Tuesday, February 22, 2011

ni pa hal lak tetibe bagi tajuk post caney kan?? bukan ap, juz respond to this story... peragut mati pas meragut... 1st thing ak ley cakap... "PADAN MUKE KO MUSHIBAT"... wat mende jahat dalam dunie ney memang xkan terlepas dari hukuman... weyh peragut2 kat lua sane uh, beringat sikit... ini negare ad undang2 punye tau... undang2 'hutan' y orang dok selalu orang pertikaikan uh kadang2 sangat2 bergune... seb bek la negare ney ikot perikemanusiaan nye undang2... hak asasi manusie la ap la... kalau korang kene tangkap pun paling2 kene humban dalam bilik besi uh tok beberape taun... tapi kalau la negare ney pakai undang2 ISLAM, kompem tgn korang da kudung da..... ap faedah y korang dapat bile wat kije2 camney???seronok men lari2 ke cane???ke da puas idop bebas sampai nak kene hambat ngan pihak berkuase??? HENTIKAN la weyh kije2 xberfaedah caney....rezeki xhalal korang nak jadikan darah daging korang???xtakot balasan akhirat ka???ni la akibat kalau agame di letak tepi...kire cam barang perhiasan y da lapuk, ngan debu da tebal dekat 5-6 inchi, kirenye cam da usang sangat la kan...cam uh la pegangan agame sebilangan manusie kat dalam negare ney...ni bukti y da nampak, y xnampak kite xtau...pada y si mati, tahniah kerane mati dalam keadaan mengaibkan cam uh (korang tgk la pic die uh...smart action die bile da terhumban dalam longkang cam uh)...pada peragut y still idop uh, bersedie la tok dihukum kat dunie...klu ko uh ad keinsafan dalam diri ko uh, tunjukkan ngan bertaubat...sementare pintu taubat uh still terbuke luas...ap2 pun, sedekahkan al-Fatihah tok si peragut y da meninggal dunie uh...moge2 Allah dapat ampunkan dose y die da lakukan...

p/s: kite y still idop ney jadikan insiden ney sebagai pengajaran supaye xterjebak ngan kedaifan akal di dunie ney...

kembali berceloteh~

4 orang sedang menCONTENG dinding

Monday, February 21, 2011

tu dia tajuk post kali ney...cam da agak lame gak la xupdate mende alah ney ak rase...tapi ap buley wat....taik kambing bulat2....hohoh
anyway....salam ak berikan sebagai pembuka kata...hohoh
hmmmm...ap gaknye celoteh ak kali ney gaknye kan?? juz nak share ngan sume y melewati blog ney untuk same2 merenung mase depan negare kite ney...nape ak tetibe nak berkongsi pasal ney???senang je sebabnye
skunk ney nga musim mengundi bagi kebanyakan IPT kat dalam negare kite ney...cam post2 ak y sebelum ney, ak da bagi tau y ak ney bukan la pro mane2 cawangan o parti2 mushibat y sibuk bergadoh sane sini mempertahankan pendapat masing2.. hah...da rase cam politik sangat la kan blog ney??bukan ap, juz ikot musim...abes election ney, abes la story pasal ney...pada y xsuke ley la tinggalkan pesanan ke pape tok ak hentikan sume mushibat2 ney kan???hohoh
ak memang tanak amek port pasal mende2 caney...tapi y jadi masalah nye skunk bile tindakan2 y dilakukan dalam mempromosikan calon2 y bertanding...menariknye kat tempat ak ney, macam2 hal la y berlaku
tentangan itu, tentangan ini...sane xsuke, sini xsuke...sane kutuk sini, sini kutuk sane
ni baru tadi ak denga kes simbah menyimbah berlaku kat dalam kampus y aman lagi makmur n membahagiekan ney...bahagie ke???tepuk dada, tanye la iman...kalau tepuk dahi, meh sini ak tolong tepukkan dahi uh laju2...hahah
ap kaetan simbah menyimbah ney ngan kempen mushibat2 ney??
nah...bese la...pengaruh media...dulu ak ingat ah long je wat kije2 camney...men simbah2 cat bagai
korang ney nak berkempen ke nak tunjuk gangster kat kampus ney???
kalau korang betul la nak berkempen, tunjukkan y korang uh matang dalam setiap tindakan
macam mane orang nak mengundi kalau macam ney la perangai korang semase berkempen???
mungkin calon2 uh xde la terlibat secara xlangsung..tapi mushibat2 y wat kije ney y wat ak sakit hati
da la kempen xseberape, kontroversi je lebey...hasilnye sok???sampah masyarakat....
kalau macam ney la budaye berkempen dalam kampus, ak dapat bayang sape y bakal menerajui tampuk kepemimpinan negare satu ketike nanti...sumenye samseng2 jalanan y hanye tau ikotkan nafsu amarah korang uh dalam melaksanekan tindakan korang uh
nak tanye sikit la yep...seronok ke wat kerje2 caney???ap faedah korang dapat???
berkempen kalau macam ney la gayenye, xpayah la pasney nak wat pilihanraye ke hape
wat semak otak je for those y benci budaye semacam ney
kitorang y xberpihak mane2 pihak ney da naek rimas ngan tindakan2 bangang macam ney
kalau betul korang nak bertanding dalam pilihanraye kampus, korang nak pertahankan pendapat korang dalam sesuatu isu, ap la salahnye dengan cara berdialog, debat, pidato maupun syarahan supaye orang2 macam kami ney ley tau sape y paling berkaliber untuk diundi...bukan ngan kisah2 kontroversi tok meraih undi simpati dari segenap lapisan warge universiti ney
KAMI DA BOSAN!!

p/s: jangan terlalu taksub dalam berpolitik...amek tau sikit2 hal caney xpe...bile terlalu taksub, takut berlaku perpecahan antare umat y akan melemahkan kite di mase akan datang...renungkan~

salam MAULIDUR RASUL

0 orang sedang menCONTENG dinding

Tuesday, February 15, 2011



teringat zaman sekolah dulu....
membesar ngan mendengar nasyid
siap juin wat persembahan pentas mase kecik2 dulu tem maulidur rasul
lagu ney r y ak juin nyanyi dulu...huhoh
da besa ney pemalu y amat...pemalu ke???tettttt XD
walau ap pun, sirah RASULULLAH S.A.W perlu didalami n difahami as umat ISLAM
supaye hidup kite xjao menyimpang dari norma2 hidup sebagai sorang MUSLIM
same2 la kite berubah menjadi lebih baek di mase akan datang =)

takkan berubah~

0 orang sedang menCONTENG dinding

Sunday, February 13, 2011

huhoh...tajuk cam menarik gak kan
menarik ka???korang la tentukan
kalau tengok dari tajuk y ado ney, rase2 nye ap y ak nak bebelkan malam2 ney kan???
huhuh...xde pe...just nak luahkan ap y ak rase tok sesuatu y bakal berlaku xberape lame lagi
ap y akan berlaku pada tanggal 21- 22 Februari ney???
bagus kalau ad y tau....y tau kalau nak teruskan membace sile teruskan...kalau xnak ak pun xnak pakse
tok y belum tau, dalam tarikh uh bakal berlaku pilihanraya kampus tok semua IPT kat negare ney
seperti biase, tiap2 taun mesti ad kekecohan y berlaku...dari b4 election sampai la da lepas election
tiap2 tau muke y same akan melaungkan rase tidak puas ati mereka
tiap2 taun gak la muke2 dorang y akan bertikam lidah n melakukan demonstrasi
senang cer mereke ney ala2 parti berhaluan kiri la kat dalam setiap kampus
modalnye hanye 1, melaungkan demokrasi terhadap pemilihan wakil pelajar agar lebey telus n menyuarekan pendapat mahasiswa/i kat dalam kampus supaye didengari oleh pihak pentadbiran
bagus modal y cube disampaikan...suare mahasiswa memang perlu diketengahkan
sampai bile nak jadi lembu y dicucuk idong kan???
secare neutralnye, ak rase memang patut pun ad manusie2 semacam ney
suasane kempen pun jadi lebey meriah...xla pasif semacam jep
kadang2 pihak pentadbiran pun ad silap n salahnye...ye la kan, y bekerje kat ruang pentadbiran uh pun manusie biasa cam kite2 ney...sume ad wat silap...cam y kite selalu denga, mane ad manusie y xpena wat kesalahan kat dalam dunie ney kan?tok imam pun kadang2 wat silap
tapi manusie ney, salah orang memang nampak...diri sendiri nye salah xnak ngaku
bile ditegur uh, mule la nak melenting.....sane tego sini xterime, sini tego, sane xterime...jiwe memberontak
dalam hal election ney lak, due pihak y bertentangan pendapat ney selalu bertelagah
y kiri siap wat press conference bagai, berkumpul beramai2, wat memorandum segale
y kanan sibuk mempertahankan ap y telah dirancang, katenye tu la y terbaek tok semua
situasi ney sampai bile2 pun xkan berubah selagi tiade tolak ansur antare due belah pihak
selagi semua x duduk semeje, menunjukkan kebijaksanaan dengan berdialog sesame mereke, berbincang tanpe mengambil kire faktor emosi y membelenggu, segalenye confirm akan berlarutan sampai la bile2
saluran y betul perlu diambil pihak kiri...bukan dengan care y selalu kite dok perhati..bertempik sane sini melaungkan pendapat...kite warge universiti, orang lua pandang kite sebagai manusie y berakal n terpelajar
kalau da bertempik sane sini cam orang xtentu arah, orang lua akan pandang sinis golongan cam kite ney
terpelajar tapi perangai xubah cam berok y x berakal uh...
bukan nak kate tindakan uh salah, cume kurang bijaksane..xperlu radikal sangat sampai xaman da dunie kampus ney ngan tempik sorak korang dalam mempertahankan hak y korang ad..tunjukkan y korang uh lebey bijak dalam melakukan tindakan...dok elok2 berbincang ap salahnye...cume ye la kan, pihak kanan memang selalu xbagi muke tok y kiri...ad je helah tok mengelak dari berdiskusi
pihak y kanan ney perlu la membuke ruang tok perbincangan...bukan melakukan sesuatu tanpe mendapat persetujuan dari semua pihak...bile diminta berbincang, mule mereke2 alasan tok mengelak
kami y neutral ney da bosan tengok situasi caney...y kanan xnak mengalah, y kiri radikal sangat
sudahnye xde persetujuan bersame y dicapai
tapi bile xde y kiri, suasane akan jadi lebey pasif lak kan???xde sape nak membantah, sume jadi lembu
xseronok gak kan???hohoh...tapi rasenye ad care laen y ley dilakukan tok memeriahkan suasane berkempen
bukan ngan kontroversi2 murahan o whatever y korang lakukan uh
tu sudut pidato ke hape nta namenye uh, ley jadi ruang tok korang mencambahkan pendapat korang daripada korang bertempik xtentu hale caney...tu gak salah satu care tok kite memeriahkan lagi suasane berkempen kelak
tok y neutral cam ak ney...pilih la orang y btul2 korang rase ley bawak masalah y kite hadapi di mase akan datang...bukan orang y kaki mengampu to mendapatkan tempat, tapi kerje xseberape
tok y bertanding, janji2 y korang tabur jangan lak hanye janji semate2...tunjukkan y korang uh ley digunepakai
bukan jadi cam manusie y hanye tau menabur janji
da dipilih sok jangan la sombong lak ngan position y korang ad uh..cam y da pernah ad sebelum2 ney
tunjukkan dedikasi korang dalam mempertahankan n menyalurkan maklumat as orang tengah kepada mahasiswa/i dengan pihak pentadbiran

p/s: tem election jangan ad y xturun mengundi lak...tunjukkan tanggungjawab korang uh sikit...penat nak mendenga sore2 sumbang menjerit gune healer kat bawah uh soh g mengundi cam taun sudah...huhoh

di mane silapnye??~

0 orang sedang menCONTENG dinding
hah...ni xde relate ngan post ak y ney..
tapi ad gak relate ngan post ak pasal event ney
hah...satu Malaysia da kecoh pasal luahan Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood pasal Hari Valentine
nah...ap hal lak kan??sorang ulama dimaki kerane statementnye
ce korang refer kat link ney n link ney gak
bagi umat ISLAM, perkare ney sebena nye da cam asam garam bile berdakwah
ap y kite cakap xsemestinye orang suke...xsemestinye gak orang puji..xsemestinye orang nak terime bulat2 ap y kite cakapkan uh...tu pandangan ak dari sudut mereke sebagai sorang pendakwah
tapi bile ak dok sebagai penonton n pendengar, perkare uh mungkin sesuatu y amat sensitiv
bile mane seorang pendakwah mengaitkan sesuatu y negativ terhadap amalan penganut agame y laen
mungkin ada silapnye di situ y membangkitkan kemarahan mereke2 y terlibat secare xlangsung
ak pun akan rase xpuas ati kalau ad pendakwah dari agame laen mengaitkan agame ak dengan perkare y xbaek macam pa y berlaku sebelum2 neyh
tu da ad y melenting sehingge meminta stesen2 TV banned terus beliau
tapi sebagai seorang manusia, kite xlari dari melakukan kesilapan
beliau hanya seorang ustazah, masih kerdil ilmunye tok kite nilai bersame
ilmu y kite ad ney ap tah lagi kan...semestinye lagi kerdil dan murah nilainye..lagi murah dari year end sale aritu gaknye...
konsep ney y pelu kite terangkan kepade pihak y satu lagi
mungkin hasil kajian y dilakukannye ad asasnye...mungkin juge ad terdapat kekurangan y kite; malah beliau sendiri xperasan mengenai kekurangan y berlaku
dalam menyampaikan dakwah, untuk menampakkan impak, beliau perlu lebey berhati2
bukan nak salahkan beliau...dalam hal ney pada ak xperlu nak salahkan sape2
beliau hanye menyampaikan ap fakta y beliau nampak dan kaji
pihak y dituduh pula xperlu la nak melenting sedemikian rupe..bertindaklah ngan lebey rasional
hari ini pihak berkenaan melenting dengan lantangnye sebagaimane lantangnye suare beliau
esok luse ad la pihak laen y akan memanaskan lagi isu ney
pasti akan dipolitikkan isu ney...da bosan da~
mungkin ad benarnye kate2 seorang individu dalam petikan kedua
di negare kite, kurang dialog antare semua bangsa n agame, xseperti y berlaku di negare jiran kite uh
bile ini berlaku, maka berlaku lah perkare2 semacam ney...
perlu diadakan dialog y bersih untuk menangani permasalahan seperti ney
cume satu ak nak mintak, kalau dialog ney berjaye dilaksanekan, harapannye agar dialog berkenaan bersih dari permainan politik...isu ini juge xharus dipolitikkan
bagi pihak y terlibat, seharusnye bermaaf-maafan...kite dalam satu rumpunan bangsa
negare kite still aman...jangan hanye suatu perkare da xbertego sesame rumpun
sikap bertolak ansur uh perlu disemai..baru r negare ney aman n sejahtera
tok ustazah, harapannye agar lebey berhati2 di mase akan datang
kalau ley da xnak da denga spekulasi2 semacam ney berlaku di mase akan datang
ISLAM for peace~

malang si kaki kiri~

0 orang sedang menCONTENG dinding
ni la naseb kaki kiri ak tok 2 mgu ney....2 mgu lpas hasilnye caney

ce tgk betol2 saiz kiri n kanan...kiri lagi besa kan???hohoh
malam ney dapat lg hasil nye....caney lak jadi nye

ap hasil gaknye tol 3rd time???kite tunggu n lihat..heheh

moral: kalau da kaki bangku dok diam2....hohoh~

~Valentine's Day~

3 orang sedang menCONTENG dinding

Saturday, February 12, 2011

assalamualaikum n hai kembali...huhoh
merujuk tajuk post ney....sape2 y bce blog ney pernah sambut Valentine's Day??
pernah bagi something special to your lover n said something romantic to her/him??
ak ngaku la ka pernah terjebak...masae zaman2 jahil dulu....tapi skunk xde la nak kate ak da alim sgt lak
stakat ad ilmu agame sikit2 uh tok dikongsi bersame uh xde hal r kan...
hah...ironinye, mende ney da jadi macam trend dak2 mude kat negare ney....sume agame n bangse kat negare kite ad y sambut mende alah ney....ak dulu pun terikut2 ngan pengaruh lua ney
konon nak jadi romantik r kan....bajet je lebey padahal....zaman2 baru nak membesar....bese la uh...
sume mende kalau ley nak try....seb bek la ak da jumpe orang y ley ingatkan ak tentang baek buruk sesuatu perkare y ak lakukan skunk ney...alhamdulillah~
kalau kite lihat, da banyak amaran2 atau nasihat2 dari ulama2 kat negare kite ney supaye umat ISLAM menjauhi budaye menyambut Valentine's Day ney kan??tapi still ramai y menyambut...ak nak cer sejarah Valentine's Day ney pun rase nye rate2 masyarakat da tau tentang hal ney...so, mane y lom tau kisahnye, ley r searching2 kat internet neyh...dalam kisah ney, y paling penting y korang perlu tau, sambutan ney sebabnye nak meraikan perasaan cinte seorang paderi bername Valentine y mati dibunuh kot sebab jatuh cinte ngan sorang awex ney mase dalam penjare...diingatkan, SEORANG PADERI ye...

sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa mengamalkan perkara yang bukan daripada amalan kami, maka ia akan ditolak.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim) 


menurut dalil y dinyatekan, ISLAM melarang umatnye mengamalkan budaye y bertentangan ngan pegangan n akidah masyarakat ISLAM...tapi masyarakat kite ney ati da gelap
orang bagi nasihat...masuk telinge kanan, lalu dalam otak uh cam angin sepoi2 xtau bahase...then terus je blah ikot telinge kiri....xde nye nak lekat kat minda hitam mereke2 uh...dulu ak pun cam uh gak la...ati memberontak bile ditegur...darah nga panas kan...
kalau kite kaji n kite teliti dalam2, perkare ney berlaku kerane sebab utame nye ialah pegangan agame y lemah
ramai kat lua sane uh y kite ley tengok cam dak2 remaje y selalu lepak2 kat BB(Bukit Bintang) n kawasan2 y sewaktu dengannye, dorang ngan trend y pelbagai...melepak tanpe mengire waktu solat n bergaul,berpeluk berlainan jantina...da xde rase malu da ngan bangse laen y melihat
masalah keruntuhan akhlak ney memang xkan dapat dibendung kalau pegangan agame xcukup kuat
akidah umat ISLAM kat negare kite ney da makin tercalar
hasilnye berlaku lah sumbang mahram, zina n sebagainye.....tu kat lua sane uh, da berape ramai anak xde bin n binti y lahir hasil kerje xberfaedah orang2 kite ney
orang y berpolitik sibuk ngan perebutan kuase, sedangkan hal kebajikan negare semacam ney dipandang enteng...mane nak pandangnye, masing2 pun wat gak mende2 neyh....lantak la korang nak banned ak under ISA ke pe ke pasal kuakan statement semacam ney...tapi realiti y negative selalu dikaburkan oleh pihak2 tertentu...masya'Allah~
jadi, to umat ISLAM kat lua sane uh y still rase diri korang uh same umat n bersaudare ngan ak, especially to all readers n rakan2 seperjuangan y berkapel, TOLONG la hindari amalan menyambut Hari Kekasih/ Valentine's Day ney coz ianye amat2 bertentangan ngan norma masyarakat ISLAM
tok mereke y mempunyai kuase, da2 la ngan perebutan kuase korang uh
masalah ney lagi perlu ditangani compare ngan kuase y korang sibuk rebutkan uh
kalau tol korang perjuangkan hak masyarakat ISLAM n MELAYU, tolong la setlekan masalah ney bersame
buang ke tepi fahaman khurafat korang uh dalam berpolitik tok membendung masalah camney dari terus menular...kite same2 satu umat kan???~

moral: pintu taubat still terbuka luas tok mereke y ingin bertaubat....sementare nga terbuke luas ney, meh la ramai2 masuk ke pintu uh sebelum ianya semakin rapat tertutup~

apa nak jadi~

0 orang sedang menCONTENG dinding

Friday, February 11, 2011

hai guys...lame da rasenye xupdate blog ney
xde bahan nak dicerite...hohoh
ariney kebetulan tebace entri kat salah satu paper arus perdana kat negare ney
ak ney jenis xhamek port sangat ngan politik kat negare ney
da naek meluat n menyampah nak hamek tau
sane kutuk sini, sini kutuk sane
last2 ap pun xdapat
dose kering je melambak2...
kalau ak hulur bakul, enta da berape bakul gaknye dose y dorang kumpul
lantak depa la...gile kuase masing2....
ni nak cer something y relate ngan ketaksuban berpolitik kat negare ney
nak dijadikan cerita, minggu lepas kalau xsalah pilihanraya DUN Tenang berlangsung kan??
hah...ad cerite disebalik kejadian y berlaku
sah2 la cer y kurang sedap mate memandang, payau tekak nak menelan, sakit telinge nak mendengar
sudahnye, ati y sakit nak terime hakikat
mane x nye...kerane perbezaan fahaman politik, sesame umat berpecah
politik lantak pi la ngan dunie die sendiri
ni sesame umat sampai xbertego sape ni ap kes???
malu ak tengok weyh
tu nanti nak ngadap Allah cane kat akhirat kelak??nak cakap ap kat DIA bile ditanye pasal perpecahan umat y berlaku??malu weyh...malu~
kalau da sampai solat berjemaah pun tanak same2
siap wat jemaah laen, berimamkan imam y mempunyai fahaman politik y same
nak kate jemaah ney tok kroni ney, jemaah uh tok kroni uh...dalam satu tempat ibadat y same
camney ke korang belajar agame??
ap kejadahnye agame y korang pegang agaknye kan??
taksub berpolitik sampai nilai agama diketepikan
ak bukan la pandai sangat dalam ilmu agame
banyak gak lagi y ak kene belajar tok bekalan akhirat kelak
tapi ak x la jahil cam manusie2 y berkenaan
nak panggil manusie pun ak da rase segan...nak panggil binatang cam kasar sangat lak kan
da tu cam ne???haihh
wat malu agame sendiri je
tu mereke2 y membenci ISLAM kat lua sane uh
bertepuk tangan je tengok situasi ney ak rase
ce la tanamkan perasaan malu ngan tindakan sendiri uh
kalau xmembabitkan agame ak xkesah
tapi y wat ak kesah bile maruah agame ak ney dicalar oleh umat sendiri
ap nak jadi???subhanallah~
pada y berkenaan, bawak2 la bertaubat
balik ke pangkal jalan
jangan la korang bia maruah agame kite dipersende oleh agame laen
pandai korang melenting bile agame kite dipersende
tapi ad x korang renung kat mane silap kite dalam membawe name agame kite sendiri??
muhasabah diri uh...jangan taksub sangat berpolitik sampai nilai n pegangan agame uh digadai
politik y benar, bagus n bersih xkan menggadai agamenye sendiri~

p/s: muak ngan situasi semase...macam haram~

kuasa y MAHA ESA~

4 orang sedang menCONTENG dinding

Tuesday, February 8, 2011

cam bese...nga jalan2 dalm FB
jumpe lak something y sangat interesting n terbaek dari ladang
taun ney kalau korang perasan(bukan perasan cantek o encem o mude o etc...huhoh)
kite akan jumpe 4 tarikh unik
1.1.11, 11.1.11, 1.11.11, n 11.11.11
sume num 1 kan??menarik???ad lagi menarik dari uh
ce korang hamek 2 digit terakhir tarikh lahir korang, senang cer, 2 digit awal dalam IC korang
then campo (+) ngan umur korang taun ney......ingat, umur taun ney, bukan bulan ney
ap hasil y korang akan dapat????
sebagai contoh......
ak lahir taun 1989, umo taun ney 22
89 + 22 = 111

kalau rumet ak lak.....die lahir taun 1990, umo die 21
90 + 21 = 111

same bukan???try r kat orang laen...korang akan dapat hasil y same
lihatlah betape halusnye ciptaan n kejadian y diciptakan Allah S.W.T.
subhanallah~


credit to owner wall ney =)

for those y BERTUDUNG~

3 orang sedang menCONTENG dinding

Monday, February 7, 2011

nga sedap2 layan FB, jumpe lak mende ney
just share ap y patut n peringatan tok kite bersame =)
mende baek xbaek simpan, perlu dikongsi2....xgitu??? XD

Baju nipis nampak bayang
Peha gebu saja ditayang
Lebih baik tak pakai baju senang
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak ‘garis’
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis

Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong

Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah
Kalau takat rambut orang kurang ghairah
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah
Mata yang memandang boleh keluar darah

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah

Tutup aurat bukan suruh berselubung
Sampai tak nampak muka dan hidung
Yang faham tuntutan amat beruntung
Taklah bersungut mulut pun muncung

Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu ‘mendung’
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Yang ye nya hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan

Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Didunia selamat, di akhirat hebat

p/s: wahai wanita sekalian.... renung2kn lah dan bertindak sebelum telambat..... didunia nampak cantik, diakhirat? masyallah..... azab Allah s.w.t amatlah berat.... ajal maut sape yg tau.... didunia kita sementara, diakhirat, kekal selamanya.... renung2kn...


source from  page ney =)

azab....azab~

1 orang sedang menCONTENG dinding

Wednesday, February 2, 2011

hah...pa hal lak mamat sorang ney kan...hahah
xde pe...juz terkenang naseb tok malam ney
cer nye libey kurang caney
tadi da niat nak kua g men futsal ngan dak2 ney
da kol 11...da lambat gak r uh
rase cam gelabah jap...xselese kalau da xon time(kelas selalu jep xon time...hahah)
tapi bile pikir2 balek, dak2 ney kalau cakap kol 10, 10.30 r baru sampai
ni kol 11, kol 11.30 r baru start ney
lantak r pe pun...ak nekad jep kua
nak jadi cer...lupe lak nak btau parents y ak kua jap malam ney
hamekkkk obat....kete baru gerak xsampai 1 kilo lagi da dapat bale...
mane x nye....jalan kat tempat ak ney ad part y gelap gulita pasal pemaju lupe nak pasang lampu jalan ak rase
bajet lari kot..hahah
jap lg datang 1 cahaye dari depan..nampak cam moto....1 lampu jep idop....tapi high beam
ak cakap asal la nak pasang lampu tinggi2 ney....lek2 suda....ak lek je pakai lampu rendah
da high beam uh, kiri kanan lak gelap...kompem2 la silau kan...mane r ley bajet sangat ap y ad kat depan uh
jap lg bile sampai sebelah ak, hah....kete rupenye.....
seb bek la ak x ke tengah sikit tadi
kalu x, naye jep ak xcident malam2 bute ney
y kete uh pun 1 hal...da tau lampu rosak g la setelkan
kalau xcident sok x ke nyusahkan orang laen....sikap acuh x acuh ni la y menyebabkan kadar kemalangan kat negare ney meningkat....wat la ops ap pun...kalau diri driver uh sendiri xreti nak alert, memang xkan berjaye nye kempen y dijalankan
tu kesah before maen....
ni tem nga maen lak...dapat lagi satu bale....kaki kene sepak...hamekkkk
bengkak ibu jari kaki lak skunk ney
injury y dolu kat ibu jari kaki kanan pun xsembuh2 lagi
ni tambah lak bengkak kat kaki kiri...bakal2 jadi mende y same cam kaki kanan r ney
haduiyai~ punye la saket nak tekan clutch tadi.....
sampai kat uma laen lak bale y datang
niat nak letak ais bia bagi rede sikit bengkak ney
bukak je fridge, xde seketul pun...hampeh sungguh
ni xde orang laen r ney...adek ak y num 2 nye kije
da reti abeskan ais uh xreti nak refill
nyusahkan orang tol...haihhhhh
ni terpakse r bia jep bengkak kaki ney caney
esok pagi baru ley letak ais....kompem da maken teruk nye
lantak la...salah sendiri....da tau xreti maen nak maen...da tu dapat injury lak
ni bengkak lagi....bertambah2 la azab malam2 ney
ni la akibat kalau kua uma xbtau parents dolu...kan da xdiberkati idop jap....len kali wat la lagi yep dak sengal...hohoh

p/s: len kali pape hal pun btau parents dolu before kua uma o wat something....baru r mende y kite wat uh diredhai n diberkati....renung2kan n selamat beramal~ XD

HAQ: cer ap ney???

0 orang sedang menCONTENG dinding

Tuesday, February 1, 2011


cer ap ney??hah...ni sinopsis die...sikit je r ak bagi

HAQ memaparkan kisah dua beradik yang dikurniakan dengan kuasa istimewa. Konflik bermula apabila mereka diuji dengan keperitan hidup, godaan kemewahan, wanita dan ketidakpastian di antara yang betul atau yang salah sehingga membawa kepada pertembungan yang amat mendebarkan. Pengorbanan dan cabaran terpaksa diharungi oleh mereka demi menegakkan keadilan dalam dua realiti kehidupan yang berbeza.

ni lak trailer die...
video

dr trailer nampak cam gemp cer ney..
ak da layan n cer nye for me ley tahan r
teknik CGI y dorang gune memang len dari filem2 len y gune teknik ney kat negare kite
tapi sayangnye cer ney cam meleret2...agak ngantuk gak r layan
momentum ney terlalu lambat...action scene y ad ley kire bpe scene jep
plot a bit longgar coz time duration y die gune cam xconnect ngan cantek...kadang2 xpaham coz scene cam melompat2
action kurang sedangkan cer ney kalau lg byk action kompem lg gemp coz teknik y digune pakai
for me, cer ney kurang impak
tapi nice try n this is the beginning of new era in our film industry
tok y empunye cer, ak just bagi feedback tok cer ney
jangan korang melenting da ler yep
hope the best tok korang r for next projek =)

p/s: support industri sendiri kalau nak tengok industri ney disanjung kat lua negara cam y hendon uh wat....bukan tau kutuk jep =)