the truth is........

3 orang sedang menCONTENG dinding

Tuesday, March 29, 2011

jeng...jeng...jeng. berkaet ngan citer sebelum ney mengenai Jackie Chan, it is just a joke. wadafish. link ney menafikan berite tersebut. so, den dah kono dah. senafas je nak memaki ney. hohoh.


tunggu je lah berite esok. mane lah tau kot-kot keluar statement pasal ney. dah rase macam tipu, tapi gatal gak nak menaip pasal ney. kan dah kene. ngek~

p/s: moralnye, jangan cepat melatah dengan khabar angin yang berlalu sepoi-sepoi tak tahu bahase. ngeh~

kematian Jackie Chan..realiti atau hanye khabar angin?

2 orang sedang menCONTENG dinding

huh..terkejut. tapi tu lah yang aku bace petang ney. macam tak percaye. seorang yang sangat dikagumi bakatnye pergi buat selamanye. angin tak, ribut tak, tetibe hilang. tu lah penangan ajal dan maut yang telah ditentukan.

sebab yang dinyatekan adalah kerane serangan jantung. mungkin akibat terlalu stress disebabkan oleh jadual yang terlalu padat. sekarang tengah dalam rangka promosi filem terbaru beliau, Kung Fu Panda 2. entah real atau hanye sekadar joke, wallahualam. 

berite selanjutnye sile ke link ini

kalau benar, R.I.P. for him. kalau sekadar joke, memang mintak penyipak lah sape yang buat citer ney. hohoh.

sedih dan marah!!

2 orang sedang menCONTENG dinding

Monday, March 28, 2011

yang ney memang aku sangat-sangat hangin. bile agame suci yang aku anuti dicaci dan dipijak, nabi yang aku sanjung dihina sesuka hati. tem nga berjalan-jalan dalam facebook tadi, nampak lak kat wall member aku ney pasal sorang minah ney. bukan orang sini. orang seberang laut selat melake. 


muke memang best r, lawa. tapi mulut ngan kaki dah same level. rugi usia mude die dikurniakan kecantikan, tapi hati busuk macam bangkai. busuk!!

cakap banyak pun tak guna. satu je doa aku, moge die mendapat hidayah dari-Nye. moge pintu hatinye terbuka ke jalan yang benar. moge hati gelapnye disinari cahaya yang terang dari syurga Ilahi.

sila ke link ney untuk bace segale post die yang berlandaskan kehitaman di hatinye.

p/s: dah banyak yang aku jumpe bangse die ney berperangai macam die ney. padan lah bencane sane sini. hmmm.

support Earth Hour!!

0 orang sedang menCONTENG dinding

Saturday, March 26, 2011

alhamdulillah. berjaya menempuhi perjalanan yang jaoh semalam. penat still tak ley blah. lame dah rasenye aku tak jejak kaki kat umah ney. minggu lepas janji ngan bonda tercinta nak balek tapi tak jadi sebab ade hal. so sekarang dah ade kat umah, memang heaven. rumahku syurgaku =P

awesome event kol 8 malam ney =)

ok. tonite is the nite. pade yang tak alert, malam ney adelah malam untuk Earth Hour. annual event yang memang terbaek dari ladang. tujuan utame yang sangat murni. for me, this is the best way to show how we appreciate the Earth. ye la, macam-macam hal kite dah buat kat atas muke bumi ney yang menyebabkan bumi semakin tenat. tengok je lah ape kite dah buat. open burning, deforestation, asap-asap dari kilang, vehicles, and macam-macam lagi. so, dengan mematikan lampu selame sejam, diulang, hanye SEJAM, untuk menyelamatkan bumi. selamatkan bumi? how? dari ape? bukan lah nak selamatkan macam mane, tapi sekurang-kurangnye mengurangkan harm effect dari aktiviti harian kite. show your support in this great event. vote for the Earth.
vote for earth =)
p/s: terase nak balek kolej. nak tengok bumi ki il gelap gulita dari view kat bilik =P 

kerana CINTA~

0 orang sedang menCONTENG dinding

Friday, March 25, 2011

panas naa cuace ariney. tak menentu. kejap ujan, kejap panas. sekali nak ujan, tak de rase nak benti langsung. sekali dah panas, tak behengat panas die. hambek. dunie dah nak sampai penghujung. tande-tande tu. =)

belek punye belek paper ariney, terbace lak kisah sorang dak perempuan ney nak bunuh diri bagai. kelakar. tapi kesian pun ade. begitu tipis iman kerane cinta. cinta? ape itu cinta? korang jawab sendiri. karang kalau aku elaborate, mau panjang berjela-jela jap lagi. korang gak bosan. ye dak? =P

dari semalam sebenarnye dah tersebar video tentang kes ney. berlambak-lambak. sampai aku dah tak telayan. macam-macam angle pulak tu. dah macam satu lakonan. tapi yang ney real punye stunt. tiade skrip dan aksi lakonan. sape tak tengok lagi, sile lah pergi kat link ney.

dengar cerita nye sebab cinta. gadoh ngan balak, lepas tu otak dah taley berfikir ngan waras, nekad terjun bangunan. gila punye orang. orang bercinta zaman sekarang ney extreme betul. ganas. buas. gadoh sikit terjun nak bunuh diri. gadoh sikit terjerit sane sini. immatured action. orang laen pun bercinta jugak. tapi biar lah tak melampaui batas kewarasan akal pemikiran seorang manusia. 

orang laen bercinta, nak jugak ko bercinta. tapi perangai tak matured. gadoh nak satu dunie tau. entah pape. haihhh~

p/s: Allah tempat kite mengadu segale masalah. jangan bertindak kurang cerdik dalam mengharungi dugaan dalam hidup.

perangai jelik rakyat kite

0 orang sedang menCONTENG dinding

Monday, March 21, 2011

haa. yang ney bukan nak emo. hanye ingin berkongsi. tentang kisah kejelikan masyarakat kite ney. macam-macam yang aku dah lihat n dok perhati. macam-macam gak la yang dok terlintas di kepale. bende-bende ney memang kirenye antare yang selalu kite lihat. tapi tak siape dok peduli. tak siape nak amek perhatian. kalau ade pun segelintir. ley dibilang, ley dikire. dari pemerhatian aku, ni lah antare perkare jelik masyarakat kite.

buang sampah merate.
bende yang biase kite lihat kan? pergi lah mane-mane kat area negare kite ney, kompem jumpe. nak-nak kalau ade event besar macam sambutan malam new year ka, hari kemerdekaan ka. before event, cantek je pemandangan. ce tengok pas dah abes event, berape banyak sampah yang ade kat permukaan jalan n sekitarnye? bersepah-sepah. yang sampah bekas minuman n makanan nye laen, makana jatuh nye laen, yang paling menarik, lampin bayi pun korang tabur. melampau gile perangai. ni kalau kate kite ney kurang kesedaran sivik, kompem ade yang melenting. memang sampah.


tandas kotor.
ni lagi satu masalah. ce tengok tandas-tandas awam kat negare ney. aku bese masuk yang lelaki punye la. kang kalau masuk yang perempuan punye, mau kene tibai ngan batang mop ke hape yang ade dalam toilet uh. hohoh. sambung citer. kalau masuk toilet, kompem-kompem ade 1-2 yang tak bersih. kotor. kencing bersepah gaknye. ngan bau hancing nye lagi. yang berkerak nye lagi. dah gune tolong lah flush. korang anak raje ke nak orang laen tolong flushkan? raje mane weyh yang pengotor sangat uh? kat umah gaknye camne lah kan?tandas kompem-kompem kotor gile. padan lah perangai kat luar umah pun same. memalukan. malu dek pelancong yang datang. takkan lah setiap mase nak kene letak si pencuci uh kat depan toilet. tiap kali korang gune, dah kuar, die lak masuk g bersihkan. gile lemak korang.


tak suke ikot arahan.
bile bagi arahan, selalu nak membantah. orang kate jangan, makin dibuat. aritu lalu kat belakang Central Market, ade signboard dilarang membuang sampah. tapi bawah signboard uh berlonggok-longgok sampah. macam haram. dah lah situ kawasan tumpuan pelancong. tak alert tol. time memandu lagi lah sakit hati bai. kat highway. dah tau kete uh slow, nak gak dok kat line tengah. rase macam nak pecahkan je cermin kete die. demm.


hanye tahu complain.
yang ney memang tabi'i masyarakat kite. pantang ade something yang baru, belek-belek sikit, pas uh komplen kate ney ciplak idea orang lah, copy idea barat lah ape lah. ce wat sendiri tengok. elak-elak idea sendiri ciplak dari orang laen. sampah. jangan hanye tahu komplen la kawan. ce belajar support idea orang laen. baru negare ley maju. buang sifat JEALOUS yang menebal dalam diri korang uh atas kejayaan orang laen. citer nak bam boom sampai langit ke-7, kutuk sane, kutuk sini, bile sendiri buat, hmmmmm...haramm~

tak beradab.
yang ney memang banyak kot. dah banyak yang aku jumpe. nak-nak time memandu. kat area ki il lak uh. macam-macam perangai. yang kaki mencilok nye laen, yang tak reti bagi signal time nak masuk junction nye laen, yang suke mencucuk nye laen. kalau kene tempat yang perlu beratur, memang tak de lah nak beratur. suke naa potong line. ce lah belajar hormat orang laen.

tu cume antare yang sedang melintas dalam benak pemikirang aku ney. antare yang pernah aku lalui n alami. kire dari pengalaman la tu. ade banyak lagi yang ley dikongsi. tapi bukan wat mase ney. pade yang terase, berubah lah. jangan jadi kera sumbang. ubah mentaliti. baru selari ngan pembangunan negare.

p/s: mintak-mintak ade yang alert. =)

kenangan mengusik kalbu

0 orang sedang menCONTENG dinding

Saturday, March 19, 2011

tengok..emo lagi. hahah. minggu penuh emosi lah katekan. ternampak dan terbace catatan beremosi dari blog member aku tadi. sedey. teringat citer aku dulu.

kisahnye berlaku time aku baru lepas SPM. mase tu dapat interview tok masuk UiTM. aku apply course yang paling aku minat, architecture. kejar cite-cite bermodalkan result SPM yang ley lah tahan. nak kate cemerlang tu tak la. average je pun. tapi still membanggekan parents aku. =)

cite-cite yang semakin dilupekan =)

mase dapat tawaran tu, hati memang dah berbunge abes. iye la, dapat course yang kite minat. sape yang tak seronok kan? tapi silapnye kat situ, time tu aku tengah galak berkerjaye sebagai seorang waiter kat hotel bertaraf 3 bintang kat area Batu Pahat. biase la, lepasan SPM cam aku ney, muke tak seberape, handsome tak, buruk pun tak, dapat jadi waiter pun dah kire cukup. buat isi mase terluang, dari dok tanam anggur kat umah tak de wat pape. mengabehkan boreh yo kek umah. mau kene libas ngan getah paip ngan mak aku. hohoh.

kerjaye sementare =)

then nak dijadikan citer, a day before pergi interview tu, dapat berite atok aku jatuh tangge mase kat umah. nenek aku call pagi-pagi bute. habes satu rumah menggelabah bersiap nak balek kampung. tapi time tu aku tak ikot pasal keje shift pagi. ape yang aku ley buat, berdoa je la supaye tak de pape yang lebey buruk berlaku. 

petang tu, lepas abeh kije, terus rush balek kampung. naseb baek lah kampung aku tu kat area Batu Pahat je. sampai kampung tengok takde orang kat umah. ah sudah, mane lak dorang pergi ney? call bapak aku. dorang kat hospital BP, atok aku koma kat wad. subhanallah, luluh jantung aku time tu.

pale dah tak ley pikir sangat. aku call abang sedare aku. die dari KL time tu. die cakap dah nak sampai. aku lepak rumah atok aku yang lagi sorang. parents aku ney sekampung. sorang dok *darat, sorang dok *laut. tak lame lepas tu, dapat call kate abang aku dah kat depan kampung. dengan pantas, salam-salam sume yang ade kat umah tu, terus pergi amek abang sedare aku kat depan kampung and rush terus pergi hospital.

memang dugaan time tu. on the way, hujan turun lebat giler. abeh kuyup kitorang. sampai hospital, terus carik wad. masuk dalam, tengok atok aku time tu ngah terbaring ngan perlbagai wayar and salur kat badan die. sedey gile time tu. aku cume mampu melihat. nak bantu pape pun dah rase tak terdaye. terus g lepak kat luar wad. borak-borak ngan mak aku. doktor cakap kat die, atok aku dah tak cukup kuat time tu. tunggu mase jep. lagi lah rase macam nak tercabot jantung ney. sedey yang amat.

esoknye, aku gerak berdue je ngan bapak aku pergi interview kat UiTM Segamat. memang tak prepare pape. sijil-sijil sume berterabur. dalam otak blank. takde pape yang bermain dalam kotak pemikiran aku ney. dalam hati risau pasal atok aku tu. time interview memang agak clumsy la nak gebang. sampai mati akal gak lah. abes je interview, tengok muke bapak aku dah laen macam. tolong lah jangan jadi pape. bentak dalam ati. 

then bapak aku sampaikan lah berite bahawe atok aku dah pun meninggal dunie. jiwe aku terus kacau. bapak aku terus start enjin, run balek BP. sampai kat kampung, ngam-ngam dorang baru nak turunkan arwah kat dalam liang lahad. tak sempat nak kucup buat kali terakhir. sedey.

then about a month later, atok aku yang lagi sorang pergi menghadap Ilahi. genap 25 hari selepas pemergian atok aku yang lagi sorang tu. due kehilangan dalam mase tak sampai sebulan. memang dugaan terbesar dalam idop aku. paling aku terkilan, atok aku yang baru meninggal tu tak sempat nak tengok cucu die ney masuk universiti. die mengharap sangat cucu die yang sorang ney dapat masuk U. coz dalam ramai-ramai cucu die, aku yang die ley harapkan. tapi sayang, die dah pergi dulu sebelum sempat melihat.

ade lagi citer yang menjadikan aku lebey sebak bile terkenang kembali. tapi biarlah ia menjadi rahsia yang terbuku kemas dalam jiwe aku. yang penting, mereke berdue pernah datang dalam mimpi aku dengan sesuatu yang paling bernilai. sesuatu yang telah mengubah hidup aku sekarang. sesuatu yang boley dianggap petunjuk kepade mase depan aku. satu je doa yang selalu aku ungkapkan, moge roh mereke sentiase tenang menghadap Ilahi. al-Fatihah~

p/s: pasti terusik bile mengenang kisah ney.

*darat : bahagian kampung yang berade lebih dalam.
*laut   : bahagian kampung yang berade lebih luar.

tolong RESPECT boleh tak?

0 orang sedang menCONTENG dinding
memang emo tak sudah seminjak due minjak ney. sorri pade sape yang tak suke. sedang belajar mengurangkan. heheh. tapi kes yang ney memang tak boley blah. happened semalam time dinner yang dianjurkan oleh pusat sukan.

1st of all, thanks for inviting us. 2ndly, menu macam tahun sudah punye je. ce carik menu laen. baru semangat nak makan. hohoh. 3rdly, performance semalam memang best sebabnye dak kelas aku jamming baek punye semalam. hohoh. encik artis, nak mintak autograf boley?! hohoh. last but not least, congrats to those yang menerime anugerah. memang korang layak. =)


tu part yang best. part yang tak best, pasal sikap certain people yang datang semalam. memang tak boley diterime. sikap yang agak biadap dan melampau. kot ye macam bagus <-- bese-bese je pun, tapi jangan lah berlagak. bukan nak kate semua player dorang yang bersikap macam tu, tapi segelintir. boley dikire ngan jari la sape jenis yang dimaksudkan. tapi sikap tu kalau dibiar, memang wajib makan kaki.

kisahnye mase kitorang nak carik meje tok dinner. sebab semua sukan da ditempatkan kat meje yang dah dikhususkan. then, bile usher yang bawak kami kat meje tu, tengok-tengok dah ade orang yang duduk. kitorang argue sikit la ngan usher camne boley jadi macam ney. yang dorang lak boley wat muke toye macam tak de pape yang berlaku. bile ditanye kenape duduk kat meje kitorang, kate meje dorang dah ade orang laen amek. then, kitorang ney nak kene berdiri sampai ke sudah ke cane? sampai member aku cakap camney:
kitorang datang ney memang nak diri je.
punye lah bengang. then bile usher tu arahkan dorang berpindah, ade satu mulut mushibat ney kate camney:
alaa, dorang ney bukan nye dalam program kecemerlangan sukan.
ape maksud kau wahai mushibat? lancang benor bile berkate-kate. tapi tak semua yang dengar ayat tu. sebabnye muzik a bit kuat time tu. rase macam aku sorang je yang dengar. tau lah sukan korang tu under program berkenaan. tapi jangan lah berlagak tak kene tempat. kite kan under satu universiti, bawah satu logo yang same. tak perlu provokasi. tak perlu nak berlagak.

nak tunjuk lagak, biar atas padang, dengan opponent. bukan ngan kitorang. masing-masing kan ade kelebihan masing-masing. tenage, kekuatan, kebolehan, skill yang korang ade tu semua pinjaman. sekali DIA tarik balek, sampai bile-bile korang ilang keupayaan yang dulu korang banggekan. jadi, TOLONG JANGAN BERLAGAK dan belajar RESPECT orang laen.

slogan yang baek tok mereke yang tak reti menghormati orang laen

p/s: yang buat hal nye sorang je. yang laen ok je aku tengok. so, tolong jangan malukan team korang tu.

diam lebih baik

0 orang sedang menCONTENG dinding
dalam mengharungi onak dan badai kehidupan, hati mesti mau kering. naluri mesti perlu sentiase switch on. jangan sesekali tertutup. segale masalah perlu dikaji dengan teliti. kotak pemikiran perlu ligat berfikir. kaki dan tangan perlu ligat bekerje. badan perlu sentiase dalam keadaan bersedia. telinge perlu sentiase peka. mate perlu sentiase mengawasi setiap tindak tanduk yang berlaku disekeliling. tapi mulut jangan pernah dibiar bicare.

amacam? berbunge-bunge tak intro gua kat atas tu? hahah. terase jiwang semacam je pagi-pagi ujung minggu ney. mane taknye, minggu ney penuh ngan pelbagai cabaran, pelbagai tohmahan, pelbagai rintangan. sesekali dapat muhasabah diri, memang sampai ke Sabah kesedaran yang diperolehi. motif Sabah? hohoh.

lepas suboh yang hampir kegajahan pagi tadi <-- kes lupe nak set jam. dush~, otak aku tetibe ligat pikir pasal beberape kejadian dalam minggu ney. kate orang, kalau lepas subuh tu, dok diam-diam atas tikar sejadah, muhasabah diri, then tetapkan hale tuju, tu baru contoh insan yang cemerlang. aku cube meniru. harapannye, dapat lah jadi insan cemerlang tu. jangan jadi insan temberang sudah la yob. hohoh.


dah sudah merapu, sekarang kembali ke jalan yang benar. kenape aku cakap diam lebih baik? bukan ke makin memburukkan keadaan nanti? entah lah. dari ape yang aku pernah bace, kalau kite berhadapan dengan masalah, jangan sesekali merungut. jangan sesekali melenting. kerane itu semua ketentuan-Nya dalam hidup kite. hidup perlu ade cabaran, perlu ade dugaan. tak buley sentiase gumbire, nanti diri jadi leka. lagipun sebagai umat ISLAM, kite perlu berpegang kepade rukun ISLAM dan rukun IMAN. rukun ke-6 dalam rukun IMAN ialah percaya kepade qada' dan qadar. 

semalam terbace dalam satu entri ney, jangan sesekali kite mengkeji, mengherdik mahu pun mengeluh apabile berhadapan dengan dugaan dalam hidup. sebabnye, tu dah macam menghina qada' dan qadar yang telah ditetapkan oleh sang PENCIPTA yang telah menetapkan segale kejadian dan dia Maha Mengetahui akan segalenye. kalau nak iman tu kukuh dan semakin bertambah dari hari ke hari, berpegang kepade rukun ISLAM yang lima dan rukun IMAN yang enam tu. jangan sesekali berpaling.

kadang-kadang, bile berhadapan dengan masalah, mulut mule la nak mengomel. ade saje yang hendak dimaki. emosi melampaui rasional pemikiran. tak bagos uh beb. ade jenis yang bile dijentik sikit, mule lah melenting. baran tak sudah. macam aku la tu. dush~ 

sebenarnye, bile berhadapan masalah, perlu diam. biar otak yang berjalan. biar berpeluh dia bekerje memikirkan jalan penyelesaian. take your time dude. biar mase menentukan segalanye.<-- ciplak lirik lagu. ngeh2~ tak semua masalah buley diselesaikan kalau mulut tak reti diam. hati pulak, perlu sentiase berpaling kepada-Nya. mintak petunjuk, mintak pertolongan. kerane dia Maha Mendengar dan Mengasihi akan hamba-Nya yang mentaati dan mengingati-Nya.

jadi, lepas ney, same-same lah kite bermuhasabah diri. kaji baek buruk diri. dunie dah semakin uzur. bencane sane sini semakin berleluase. dah tak lame lagi beb. hari yang dinanti semakin menampakkan tande akan kewujudannye. tingkatkan amal yang semakin menipis. mudah-mudahan kite diberkati. =)

p/s: saje merapu di pagi hari. moge ade intipati yang bergune kepade diri kite semua =)

*ilustrasi dicedok dari google.

hanya kerana KONDOM...

0 orang sedang menCONTENG dinding

Thursday, March 17, 2011

sile bace petikan di bawah.

6 ditahan kes curi kondom RM850,000


2011/03/17

IPOH: Polis percaya menyelesaikan kes kehilangan kondom bernilai RM850,000 yang dilaporkan hilang pada 25 Januari lalu berikutan tertangkapnya enam lelaki dan penemuan semula barangan berkenaan. 

Ketua Polis Perak, Datuk Shukri Dahalan, berkata enam lelaki yang ditahan itu berusia 23 hingga 46 tahun yang bekerja sebagai pemandu lori, buruh am dan kerja sambilan.


Mereka ditahan pada 15 Februari lalu di sini, Bidor, Batu Gajah serta di Puchong dan Klang, Selangor.


"Hasil daripada pemeriksaan polis kemudiannya menemui 258 kotak berisi kondom di sebuah rumah di Puchong dan sebuah gudang di Klang, Selangor yang dipercayai digunakan untuk menyimpan barangan tersebut sementara menunggu pembeli," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. 

Tiga daripada lelaki berkenaan pernah ditahan sebelum ini atas kesalahan lampau. 

Beliau berkata empat daripada mereka telah dibebaskan dengan ikat jamin polis manakala dua lagi masih direman sehingga Sabtu ini. 

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 407 Kanun Keseksan yang boleh membawa kepada hukuman penjara satu tahun hingga 10 tahun dengan sebatan dan denda, katanya. 
Beliau berkata dengan tangkapan serta penemuan barangan tersebut, polis percaya kes berkenaan selesai. 

Shukri berkata kehilangan kondom itu telah dilaporkan oleh pengurus kilang Sagami Manufacturers Sdn Bhd di Estet Perindustrian Bembam, Batu Gajah, Perak pada 26 Januari lalu apabila pihak berkenaan di Jepun menyedari kontena yang berisi kondom yang sepatutnya sampai di sana telah kosong. 

Kondom itu sepatutnya dihantar melalui Pelabuhan Klang. - BERNAMA 






petikan daripada Berita Harian.

macam haram perangai kan? kot ye nak untung pun, tak kan la mende cam tu pun korang nak sebat? beragak la sikit. macam dah tak de keje lain je yang ley dibuat kat dalam negare kite ney. ish3~

p/s: carik kije yang halal. baru berkat dunia akhirat. =)

mulut longkang hati macam sampah

4 orang sedang menCONTENG dinding
haishhh. hangin tol bile aku dengar. ape hal lak nak berhangin petang-petang ney brader? lepak-lepak sudah. chill bro. <-- pujuk diri sndiri. haishh

mau aku tak berhangin. rase nak sepak-sepak je sape yang bawak mulut uh. dah lame aku dengar cer pasal ney. tapi aku diamkan je. pasal tak de sape yang tau pasal ney. tapi bile dah semakin tak de cover mulut lancang uh, mau aku tak nak meletup. aku wat salah ape kat korang sampai macam ney sekali korang wat kat aku? hanye dari pandangan mate, tanpe kaji selidik yang lebey terperinci tentang hal yang sebenarnye, mulut-mulut jahat ney da sebarkan citer yang tak benar kat semua orang. dengki tak sudah. cube la jadi manusia yang bertamadun sikit. haishhh.

kenape bergosip sering di-relate dengan wanita?emm...

amacam? ade yang terase? ni cume luahan hati dari seorang kawan. aku cume sampaikan balek ape yang die rase. mungkin die ney tengah mengalami tekanan perasaan. lupe makan ubat agaknye. hohoh. der, kalu lu bace ini entri, jangan mara gua ey?? hohoh

kisahnye biar kami yang tahu. tapi, yang cube untuk aku sampaikan kat sini, tolong lah jage hal diri sendiri dulu. jangan dok sebok nak amek tahu hal orang laen. lepas tu, tanpe usul periksa akan hal yang sebenarnye, korang nak sebarkan cerita yang korang sendiri pun tak yakin akan kebenarannya. ingatlah, sekali korang bukak ketidakbenaran tentang orang laen, 10 kali korang akan dibalas. dunie ney selalu adil. Allah maha Mengetahui segala kejadian. tiade satu pun yang akan terlepas dari balasan-Nya. 

albert einstein memperkenalkan hukumnye yang ketiga. 
'every action has reaction'.
kalau kite relate dengan kisah di atas, setiap perbuatan tu pasti akan mendapat ganjarannya. kalau baek yang kite buat, baek lah ganjarannye. kalau buruk yang kite buat, buruk la balasannye. so, renung-renungkan. =)


p/s: dose memfitnah atau mengumpat adalah antare dose yang tak akan diampunkan Allah selagi tidak bertaubat. kompem nerake lah sape-sape yang suke bawak mulut citer keburukan orang laen. =)

*ilustrasi dicedok dari google. =)

susahnye jadi KETUA

2 orang sedang menCONTENG dinding
kembali menerjah alam maya. huarghhh...ngantuk tol pagi-pagi ney. tak dapat meluaskan pembukaan mate. chopp. bukan dah siang ke? dah pukol 11 lebey kot. ape aku kesah. hohoh.

mase kelas tadi otak aku dok melayang memikirkan sesuatu. ce tengok balek kat tajuk entri ney. dah bace? bagus. bertindak mengikut arahan. entah kenape kepale aku dok pikir pasal mende alah ney. celaru sat. macam lah aku ney ketua. bakal ketua iye lah. tu pun lagi beberape tahun insya'Allah. kalau umur ney panjang and diizinkan Allah. cukup karutan tersebut sebagai intro. karang kalau dibiar, malarat-larat sampai ke page laen. sape nak bace? hohoh.


persoalan yang berlegar dalam kotak pemikiran aku yang tak berape nak besar ney, seronok ke jadi KETUA ney? ramai kot yang tak sanggup nak galas tanggungjawab tersebut. tapi tak kurang gak lah ramai yang berebut. sanggup bergadai itu ini tok mendapatkan kuase. yang tu dah memang spesies yang gilekan kuase. payah nak cerite. mempergune kuase tok kepentingan peribadi. yang ney memang agak ramai la kuantiti nye dalam pimpinan sekarang ney. bukan anti, tapi sekadar untuk renungan bersama. muhasabah diri kate orang.

pernah dengar perumpamaan : jadi KETUA ney selangkah lagi masuk neraka.
tu dia. nampak macam agak kasar. tapi ade nilai estetika yang tersendiri. mungkin ramai yang akan membangkang. tapi tu lah hakikatnye. nape lak dikatekan sedemikian? terok sangat ke sampai selangkah lagi masuk neraka? bukan la kawan. tu maksud die tanggungjawab yang korang pikul as KETUA adalah sangat berat. depends pade berat yang menanggung la jugak. kalau berat si KETUA tu, make makin berat lah tanggungjawab yang bakal dipikul. hahah. <--auta semate.

jadi KETUA ney memang susah. orang kanan kiri melihat segale tingkah laku dan gerak geri kite. baek buruk kite orang nampak. paling ketare silap yang dilakukan. pasti menjadi buah mulut orang. tapi mulut orang ney tak macam mulut botol or tempayan yang boley ditutup. makin kite nafikan, makin orang perkatekan. 
"sipulan ney terok tol. wat macam tu, wat macam ney. suke hati die je. macam bagos!!" tu antare ungkapan yang terfemes didengari bile menjadi seorang insan begelar KETUA.

biar lah ape orang nak kate pun. mulut die. langkah terbaek, abaikan segale tohmahan. tapi tu kalau anda berade pade jalan yang benar lah. kalau dah tau diri tu salah, jangan wat tak sedar diri lak. memang mendapat bahase kaki la kalau dah tak paham bahase mulut. 

jadi KETUA tak semestinye orang kene ikot cakap kite. btak de lah sume bende orang kene ikot cakap kite. kite tak ley menilai sesuatu perkare dari perspektif kite. agi arahan sewenang-wenangnye. perlu ade give and take. kene selalu musyawarah. kene selalu mintak pendapat orang laen. kene selalu mendengar luahan idea dari orang laen. jangan selalu jadikan diri tu sentiase pade pihak yang betul. belajar terime pendapat majoriti. bile semua ney tak dapat dilaksanakan, memang padan la dengan muke sendiri kenape ramai yang membenci dan menjadi bahan gusip terhangat dalam kalangan komuniti anda. lagi satu, belajar melihat dari pelbagai perspektif tentang sesuatu perkare. baru nampak matang bai.

tapi, dalam menerime pendapat orang, tak semestinye kite kene terime bulat-bulat. ketegasan tu amat diperlukan dalam membuat keputusan. baru orang respect. tegas, tapi dalam mase yang same tak kecikkan hati orang laen. memang susah. tak semua KETUA mampu lakukan. tu sebab tanggungjawab sebagai KETUA ney amat berat. bukan calang-calang orang mampu lakukan. 

ni semua dari pengalaman yang aku pernah lalui. tak de lah nak kate aku ney perfect. masih belajar. ni pun antare nasihat yang aku selalu pegang. as manusia biase, kite bukan la sambadi yang perfect. hidup kene selalu belajar sesuatu yang baru, sesuatu dari kesilapan lampau. baru ley matang.

so, pade sape-sape yang dok sibuk dok kejar pangkat nak jadi KETUA tu, muhasabah diri. tengok dulu diri tu kat mane. pandang cermin, tarik nafas dalam-dalam, jangan hembus. tanye diri, dah cukup ke ilmu di dade?  dah sedia galas tanggungjawab yang diperuntukkan? kalau belum sedia, ley lah hembus nafas uh. kalau dah sedia, tahan la nafas tu sampi muke jadi biru. hahah.<-- nonsense. jadilah KETUA yang berwibawe dan berdedikasi. bukan hanye pada name. =)

p/s: pade sape yang terase, ku mintak maaf. pade sape yang tak agree ape aku cakap, ade aku kesah?hohoh. tu hanye pendapat, ikot pendapat masing-masing la kan? =)

*gambar dirembat dari google =)

kisah seorang sahabat

2 orang sedang menCONTENG dinding

Tuesday, March 15, 2011

kembali lagi dengan kesengalan yang cube untuk dikurangkan. haha. ok, hari ney aku nak citer kisah sorang kawan kepade kawan kepade kawan kepade kawan aku <--berape banyak kawan daa~. heheh. sebenarnye kawan aku. die ney ade satu masalah yang sangat besar. baru nak kenal dunie. biase la tu. citer die ney nak kate tragik tak la tragik mane pun. nak kate sadis, tak de la sadis mane pun. nak kate sedih, agak la. cume die ney tak cukup kuat untuk tempuh ape yang die sedang hadapi.

kisahnye lebey kurang ini macam. dulu die ney hidup penuh ngan susah senang bersame-same dengan rakan taulan. di sekeliling die ney ramai kawan yang die ley hargai, percayai, kasihi dan lindungi. at the same time, semua yang die terime seadenye tu terime die as diri die seadanye. time tu, baek buruk yang die buat akan diterime dengan hati yang terbuka. kalau salah ade la suare-suare yang akan menegur. kalau sakit, ade la tangan-tangan yang sudi menjage. kalau ade masalah, ade la telinge-telinge yang sudi mendengar. kalau ditimpa masalah, ade la tangan-tangan yang sudi menghulur bantuan. kalau terlebih nakal, tangan yang same akan tolong tangan-tangankan. haha.

tapi tu semua citer dulu. dalam buku yang lame. dah buley simpan dalam arkib atau pun muzium negare. kisah senang dan duke time tu memang akan dijadikan kenangan yang tak dapat dilupekan sampai bile-bile. sampailah bile die berade dalam suasana yang baru. die masih lagi mengharapkan suasana yang sama pada ketika itu untuk diulangi pada ketika ini. <--puitis semacam je ayat...layan sudah. kembali serious. kerana terlalu selesa dengan situasi ketika itu, die meletakkan harapan yang same untuk kawan-kawan dalam dunie baru die sekarang ney. 


tapi yang menjadi masalahnye, keselesaan yang diharapkan bertukar menjadi kesengsaraan yang tak dapat ditanggung dan ditampung. dah tak de tangan-tangan yang sudi menghulur bantuan di kale susah dan diperlukan. dah hilang suare-suare yang sudi menegur silap dan salah. dah tak de telinge-telinge yang sudi mendengar luahan perasaan dan masalah yang dihadapi. yang wujud adalah suare-suare sumbang yang hanye tahu mengherdik, mencaci mahupun mengutuk segale perbuatan yang dilakukan. nasihat-nasihat yang cube disampaikan tak lagi diterime dengan hati yang terbuka. semuanye sudah dibatasi oleh dinding-dinding concrete yang kebal dek nasihat-nasihat tajam yang cube disampaikan. kalau pada awalnye semua mendekati, sekarang semua bagai cube menghindari. 


sekarang diri nye terase kesepian. sukar untuk mencari hilai tawe yang dahulunye bergempita. sudah tiade esak tangis yang dahulunye menemani di kale sedang menghadapi kesukaran. hilang keselesaan yang dahulunye disanjung tinggi. diganti pule dengan kesedihan yang semakin menebal dek kerane sikap segelintir manusia yang tak kenal erti menghargai. mungkin dirinye terlalu matang untuk bergaul dengan golongan yang hanye mahukan kegirangan tapi tidak mahu berkongsi perasaan pabile penderitaan melande diri. dirinye sudah hilang satu tiang yang dahulunye menjadi tunjang kematangan hidupnye. tiang yang dahulunye menjadi support yang utuh untuk dirinye. tiang yang dimaksudkan adelah setiakawan dan persahabatan yang hakiki. hidupnye kini seolah terumbang ambing mencari keselesaan yang baru. derite mencube untuk sesuatu yang baru, suasane yang baru. derite yang ditampung amat perit. sukar untuk digambarkan.


pada kawan yang aku maksudkan, ingatlah bahawe dunie tak diciptekan untuk sentiase mengikut kehendak kite. tak semua diciptakan sesempurna yang kite kehendaki. kuatkan semangat dan cekalkan iltizam dalam menempuhi onak dan duri kehidupan. mungkin ini suatu hikmah dalam satu ciptaan-Nya bergelar kehidupan. jadikan ia sebagai kekuatan dan tunjang kematangan di mase akan datang. tunjukkan bahawe diri anda tidak lah se'fragile' kace yang mudah dipecahkan dek force yang dikenekan ke atasnye. tunjukkan bahawe tindakan mereke meminggirkan anda itu adalah satu tindakan yang langsung tak tepat. biar mereka kenal erti persahabatan dan setiakawan yang hakiki.


ok. dah habes part serious. nak sengalkan diri kembali. tu lah serbe sedikit citer pasal member aku ney. ni kisah benar yang aku dapat dengar dari luahan hati die. tapi tu lah, aku ney mane la pandai nak bagi nasihat. diri sendiri pun kucar kacir, elak makan penampar padu je nanti. kesian aku tengok die ney. kalau aku lah kat tempat die, sekor-sekor aku tibai ngan layangan maut kaki kanan aku ney. hilang segale kesopanan yang sangat tebal dalam diri aku ney. <-- tu pahal gelak guling-guling. sipak kang. ish3~

saje upload gambar ney pasal kucing ney cumil XD

p/s: kalau sape-sape yang melalu-lintaskan diri dalam post ney, ringan-ringankan la jari jemari tu untuk memberi nasihat kat kawan aku ney. kesian weyh!! *sambil hempaskan muke ke tilam dan menumbuk-numbuk bantal bertalu-talu. dush~

* sumber gambar adalah dari Google. =)

kenduri kawen~

10 orang sedang menCONTENG dinding

Monday, March 14, 2011

kembali menerjah. dah lame rasenye aku tak menulis. kalau ade yang merindui, trimas <-- perasan nak mampos. satu je nak cakap, bulu mate aku ari2 jatuh. sape punye keje ney?haihhh XD

tajuk tu bukan berkait dengan aku ye. aku punye kenduri kawen insya'Allah ujung tahun. tahun bile je yang xberape nak dikenal pasti lagi. hohoh. duit pun gune pitipitipu lagi galak nak citer pasal kawen. dusta.

dah cukup mengarut pasal intro yang tak berkait dengan ape yang aku nak citer sama lu orang. kalau bukan orang, sile keluar ye. hanye manusie are allowed to be here. =)

kisahnye terjadi pada suatu senja yang agak hening dengan kicau2 burung pulang ke sarang memasing sebab dah nak masuk waktu maghrib. <-- ni dah kes nak mintak kene sipak. sambadi tolong handle tuan tanah ney. dush~
kenape rase macam sewel je petang-petang ney. mungkin tersalah makan agaknye semalam. dunia...dunia~

ok...kembali ke jalan yang benar. tengok kat atas. sikit punye panjang merapu. subhanallah. terok betol perangai. skunk gua nak citer pasal kejadian mengerikan yang berlaku semalam. tajuk pasal kenduri kawen, tapi mengerikan. horror sungguh. jeng..jeng..jeng~ *tarik nafas dalam-dalam pade sape yang tengah marah n jangan lepas sampai habes cerite XD

kembali serious. semalam aku ngan budak2 kelas, ade la dalam 5 ke 6 bas <-- nampak benor nipunye(* 3 kerete je pada hal), bergerak menyelusuri segale jalan yang ade kat atas muke bumi Malaysia ney untuk ke majlis persandingan akak kepade member sekelas kami. masing-masing punye la excited nak pergi ney. yang menariknye rombongan uh majoriti gak la pakai kaler purple <-- kami tak berjanji ye. lokasi yang ditujui adalah di Melaka.

pade yang tak tau mane koordinat Melaka ney, tolong bukak buku sejarah edisi kedue, pade 'muka buku' tidak bernombor. hohoh. serious kembali. nak sampai Melake uh memang thrill gile. sesat kat Putrajaya. al-maklum la, den bukan orang sini. baru setahun jagung kat area ney. sorry la pade geng yang follow kereta kitorang semalam. bile lagi nak pusing-pusing Putrajaya kalau tak macam semalam. hahah. 

mesti ade yang tertanye-tanye kenape nak pergi Melaka tapi lalu kat Putrajaya. gile jaoh dol nak pusing. ikot PLUS sudah. tu pade mereka yang tau jalan la. tapi kitorang semalam kene pergi hamek member kitorang yang dudok area Sepang. tu pasal la kene lalu Putrajaya.

perjalanan diteruskan menuju ke destinasi yang pasti iaitu Melaka. dalam perjalanan uh, penumpang kereta kami dihiburkan dengan pelbagai gebangan tentang keunikan negeri Melaka oleh co-pilot kitorang. tu kisah dalam kereta kitorang je la. dalam kereta yang laen, wallahualam.

sampai kat lokasi yang dituju, kitorang makan xhengat. perot memang dah maen macam-macam lagu. dari lagu ballad, sampai la kat lagu yang berunsurkan metal. punye la nak menahan makan free kat rumah member. dah kenyang, perot pun dah menonjolkan diri, kitorang travel pulak pergi ke tengah bandar Melaka. niat sebenar hanye untuk mencari seteguk air. tak ley belah kan?? ngeng tol~

calon-calon gadis melayu season akan datang =P

masing-masing gembire pasal dah kenyang XD

mission utame: carik air (=_=")

selepas mission accomplished XD


dah puas jenjalan kat bandar Melaka, pergi pulak kat pantai Klebang. saje hamek angin pantai. tengok manusie-manusie jenjalan tepi pantai, ade yang maen layang-layang, makanan yang dijual pun ley tahan <-- padahal beli rojak buah je..dush~ , and yang paling menarik, kehadiran kuda kat tepi pantai uh. masing2 jadi jakun terus. haishhh~

rase macam pergi beraye pun ade ney XD



then, kitorang singgah kat rumah co-pilot kitorang tadi. hahaa~ memang padan la kuat menggebang dari tadi. rumah kat Melaka je pun. famili die memang frenly. terbaek la der. rojak buah mak hang buat memang terbaek. dan-dan puji. lalala~

then kitorang pun balek la ke sarang kami. sampai dah malam. before balek kolej, pergi lepak jap kat kedai mapley pasal perot masing-masing mintak diisi kembali. tangki da penoh, kitorang balek kat kolej. sampai bilik, masing-masing dah tak pikir panjang dah. bantal n tilam menjadi igauan time uh. penat weyh!!~

p/s: motif gile citer pasal ney. saje nak bagi korang yang tak juin semalam jeles. lalala~

perkara yang semakin dilupakan

0 orang sedang menCONTENG dinding

Thursday, March 10, 2011

ape perkare yang korang buat bile berselisih dengan member yang beragama ISLAM, dan merupekan rakan sekolej, setempat kerja atau yang seangakatan dengan anda? 
  1. memberi salam?
  2. senyum?
  3. angkat tangan sambil memberi senyuman?
  4. buat2 x nampak?
mane satu yang korang lakukan?


same ade korang perasan atau pun tidak, perbuatan memberi salam sesame umat uh merupakan satu budaya yang semakin dilupakan. kadang2 bile kite jumpa member, nak tegur x kenal sangat, malu la kalau die x bagi respond dan sebagainye. pernah rase macam tu? 

ni la sebabnye kenape kite dapat melihat situasi di mane jurang persaudaraan sesame umat dalam kalangan masyarakat di negare kite semakin terhakis. perasaan malu dan tak mahu amek tahu pasal hubungan sesame umat menyebabkan masyarakat kite kian berpecah. muncul pelbagai puak yang mempunyai ideologi masing2. 


perpaduan hanye akan dapat dijalin jike masyarakat buang sikap 'selfish' dalam diri masing2. ni tidak, kalau ade pape yang berlaku dalam kejiranan, masing2 buat xtau. masing2 amek inisiatif, "tu masalah kau, kau tanggung la sendiri, jangan nak susahkan aku."

sorry to say. sebab tu la masyarakat kite ney susah nak maju. kunci perpaduan, buang sikap 'selfish' yang ade dalam diri uh, kasik masuk sikap toleransi, saling kenal-mengenali sesame umat, xkire la jiran ke, member lain2 course ke. rajin2 la bertegur sape. tapi kalau jumpe dalam toilet jangan bagi salam lak. memang dapat kaki la kalau korang wat kat aku macam uh. huhuh~

budaye yang semakin kite lupekan~
p/s: ingatan untuk diri sendiri dan semua masyarakat =)

trend pelajar sekarang...

2 orang sedang menCONTENG dinding
sape kat sini yang pernah dok menengking seorang insan bername guru@cikgu? kalau ade sile angkat kaki. x patut oo korang wat macam uh. ape perasaan lepas sound itu cikgu? seronok? 

even la perangai die macam 'laha', tapi die still seorang guru yang menurunkan ilmunye kepade kite untuk menjadi seorang yang bakal bergune kepade bangse dan negare. bukan menjadi bang**t kepade negare. hari ney aku g la selak2 kat page every paper yang ade kat negare ney. macam2 citer ade. tapi yang paling aku meluat nak bace pasal sikap biadab pelajar2 dewase ini <--amek ayat karangan tem sekolah dulu

cube korang survey kat page ney .

pas bace tu, ape yang korang rase? gembire? riang? sakit hati? kuciwe? ikot korang la nak rase macam mane pun. tapi kalau korang tanye pendapat aku, kompem2 aku rase nak maki je. bukan kat paper uh, bukan juge kat cikgu uh, tapi kat sikap samseng pelajar berkenaan. 

mungkin ramai yang sedar situasi yang dihadapi oleh guru2 zaman sekarang. dorang sampai da x tau nak buat ape untuk handle ini macam punye kes. teruk tol perangai. aku dulu time2 sekolah sikit punye sopan <--nampak benor nipunye. aku dulu melawan jugak la. tapi x de la sampai nak gertak bunuh ke hape. jangan maen gilo der. aku ingat lagi susah payah mak bapak aku hantar aku g sekolah ney. bukan senang dorang nak membesarkan aku yang degil ney. to my parents, nanti da besar abang balas balek jase korang. jangan risau =) <-- agak2 parents aku bace x post ney??huhuh

                                      *    *    *    *    *
pelajar hari ney kebanyakan perangai, ya ampun, macam setan sekor2. tengok je la bile ujung minggu, masing2 berpeleseran kat port2 lepak area masing2. dari sekecik2 manusie, sampai la sebesar2 manusie. dress up omak aih, macam2 ragam. yang rambut dok terpacak kat tengah ala2 punk <-- tok pengetahuan, style rambut aku mohawk ye...bukan punk =P, yang japanese look nye laen, yang vintage look pun ade bai.


zaman2 aku membesar dulu, tengah top ngan trend skin head, masing2 dok botakkan kepale, seluar kasik ketat dan singkat sambil memakai boot. muke memang pailang abes la masing2. kat tangan, kalau xde pil sepapan due, air kencing setan setin due, memang jangan panggil skin head la. pas uh, jumpe geng laen dari dorang, mule la menyetan sekor2, start la menge'paw' dak2 ney. kene yang muke lulut* memang makan besar la mushibat2 ney. kene yang kuat membetah, memang kene tarik g kat tangge, mushibat2 ney keliling ramai2, bagi secedok due. sampai dekat lunyai jugak la kalau da kene belasah ramai2 macam uh. 

tu cite budak skin head zaman uh. citer budak punk pun lebey kurang je jalan citer die. cume yang membezekan dorang ialah style masing2.


aku lak, x de nak campur dengan budak2 macam uh. time uh muncul lagi satu budaye yang aku terjebak. budaye hip hop. nak kate ya'alau* sangat uh tidak la. cume suke melayan lagu2 rapping. sampai sekarang still layan. tapi xde la macam time kegemilangan lagu2 cam uh dulu. mane2 lagu rap or rnb memang aku cukup layan. time sekolah dulu, siap ikat perut lagi nak beli baju, seluar, kasut biar nampak ala2 hip hoppers. tapi low profile nye. xde la nak pakai baju besar2, rantai bling2 2-3 utas and jadah haram bagai yang laen uh. aku nye dress up more to skaterz. seluar kasik besar, kasut kasik skaterz punye brand, baju tshirt. rileks2 je sudah. trend uh sampai skunk aku praktikkan. cume seluar da xde besar2 punye. kalau ade pun sehelai due. yang laen sume straight cut. da besar ney bia nampak matang sikit. even muke aku macam budak2. ngeh2 <-- tu ape hal ade yang gelak guling2 uh. mau kene sekeh ka??haishhh

tu la antare ragam pelajar time aku membesar dulu. sekarang ney rupenye makin galak. entah hape2 budaye aku tengok. pengaruh luar especially dari barat memang sangat menjajah. even negare kite ney da lebey setengah abad merdeka, tapi still berlaku penjajahan. penjajahan minda orang panggil. tu la sebabnye ramai budak2 sekarang yang semakin x de adab terutamanye kepade orang tue. tengok je la gelagat masing2 bile da kua beramai2. da x pandang kiri kanan da. orang tue ke, orang mude ke, kalau diorang uh rase x sebulu, kompem2 dengan sekali hembus kene sound. mane pergi budaye ketimuran yang mementingkan adab sopan dalam diri setiap insan? hmmm

sekarang ney pulak, parents masing2 da busy dengan kije masing2. memang makin naek kepale la budak2 ney. mane x nye, bile kene cuit sikit dengan cikgu kat sekolah, balek rumah, tunjuk kat mak bapak kesan kene rotan ke cubit ke, kompem2 esok luse cikgu uh dapat 'surat cinte' dari encik lawyer soh naek court. kompem punye la. nak2 bile parents masing2 uh kije gempak2, encik doktor ke, encik engineer ke ceo syarikat ke. bapak gaji besar bole la nak cerite gebang. mane yang xde duit, pun boley bukak gebang masing2 gak. carenye, buat muke kesian lebey sikit, mekap kasik tebal biar x nampak muke uh tengah tebal, tayang muke depan kamere. masuk la dalam berite jam 8 malam karang. esok nye, masuk dalam paper kate anak die kene dere kat sekolah. padahal anak uh yang perangai macam mushibat.

kalau zaman mak bapak aku dulu, kat sekolah kene rotan, kompem senyap jep. dalam kepale dok ligat pikir macam mane nak sorok kesan kene sebat uh. kang balek rumah, parents nampak kesan uh, memang x de cakap banyak la, kompem kene sebat lagi. pasal parents dulu percaye tanggungjawab seorang insan bername guru. bukan gurubachan ka gurusamy ka, tapi cikgu. sebab uh x pernah lagi dengar citer cikgu time uh kene 'sue' dengan ketue kampung pasal rotan anak orang laen kat sekolah. kalau ade tolong story kat page ney. huhuh

banyak lagi sebab musabab yang buley dijadikan pengajaran kenape pelajar sekarang ney semakin biadab. tapi memandangkan post ney pun da agak panjang untuk di-elaborate, aku kasik stop dulu la kat sini. chiaww...g kelas dulu. peace~ (~.<)V

p/s: *lulut - muke skema nak mampus
      *ya'alau - title tok budak2 hip hop tahap hardcore punye

ragam peniage jalanan hari ini...

2 orang sedang menCONTENG dinding

Wednesday, March 9, 2011

korang pernah rase tertipu ngan peniage2 yang dok jual makanan dan minuman kat tepi jalan? contohnye cam peniage2 yang jual pisang goreng, cempedak goreng, air kelape (kene ngan gule merah, mantap siot), cendol dan sebagainye. macam2 trend dorang nak niage zaman skunk ney. nak2 bile peniage2 uh berade dalam zon metropolitan cam kat ki il (KL) ney. 

baru je tadi aku kene ngan sorang peniage kat tepi jalan area serdang. barang yang dijual adalah pisang goreng,  getuk goreng, cempedak goreng dan beberape jenis makanan lagi yang aku xsempat nak usya. sebabnye mase aku sampai tadi otak aku da dok set nak pekene cempedak goreng sebab bau die punye la menusuk kalbu mase aku kua kete nak g kedai berhampiran ngan stall brader uh.


pas kua dari kedai, terus langkah aku dilajukan ke speed sederhane laju untuk ke stall tersebut. bau cempedak goreng die sikit punye mantap. bese la kan, cempedak punye bau memang mengiurkan kalau sape yang minat cam aku ney. belum sampai stall lagi aku da dok usya ape makanan yang ade tok ditarah jap lagi. dalam pale da set nak baham sehengget pisang gorang + cempedak goreng jugak ngan value yang same. kirenye aku nak leburkan 2 hengget la kan. perbualan antare kami ade la lebey kurang camney :

brader   : nak beli ape dik?
aku        : bodykit satria ade x bang?
brader   : hahah...mane la abang jual bende cam uh dik. bende goreng2 ade la abang jual.
aku        : heheh...saje je bang. bagi cempedak ney sehengget.
brader   : ....(diam seketike). satu ketul sehengget ney dik.
aku        : .... (speechless). bagi la due ngan getuk ney sehengget.

gile mahal brader uh taruk harge. cempedak uh besar mane la sangat. sebijik besar cempedak ade sampai seratus hengget ka nak jual mahal cam uh. gile melampau. x pasal aku rugi sehengget petang ney. memang la bunyik sehengget uh xde ape sangat. tapi tok time nga saving ney, memang besar nilai sehengget uh.

rase da la x seberape. harge ala2 hotel concorde. memang nak 'A' je la ko nye gebang brader. sumpah tanak singgah kedai lu lagi brader. cekik darah.

camney la aku rase~

p/s: tu baru story ariney. ade lagi citer aku nak stoly same lu orang kejadian antare aku ngan peniage jalanan. nantikan dalam part seterusnye =)

tragedi di pagi hari...

8 orang sedang menCONTENG dinding

Tuesday, March 8, 2011

pagi2 lagi da berlaku satu peristiwe yang menyayat hati gak la before aku gerak sampai ke kelas pagi ney (awal aku gerak g kelas ariney...hahah). mane tak nye, pagi2 satu nyawe da melayang dek ketidakadilan pertimbangan satu nyawe bergelar manusie.


kisahnye lebey kurang cam ney. pagi2 tadi mase aku nak kua g bilik air nak mewangikan diri sebelum ke kelas, ade la sekor anak kucing ney memekak gile. xtau die carik ape. maybe die terpisah ngan mummy die kot. tu pasal die bising. dari aku masuk bilik air sampai da kua bilik air still jugak berbunyik. ade la gak 20 minit lebey kurang aku kat dalam bilik air uh. aku da siap pakai baju pe sume, aku gerak r meninggalkan bilik ngan berat hatinye. pasal mate aku rase berat gile pagi2 ney. da la xberape besar pembukaan mate aku ney, bile tambah berat setan2 yang dok bergayut kat depan mate ney, makin kecik la pembukaan mate aku ney. senang citer, makin sepet la kan. tapi still buley nampak sekeliling aku ngan jelas la. hohoh

mase aku kua dari bilik uh, anak kucing ney lari2 kejar kat aku. aku pun macam layankan gak la. jiwe penyayang ney ngan binatang. nak2 kucing. memang aku cukup sayang. aku ingatkan die sekor jep. pada firasat aku mule2 tadi, aku ingat die terpisah dari famili die. tup2 sampai kat tangge, ade lagi sekor anak kucing. kire adik beradik die la. yang sekor ney duduk diam jep. mungkin sebab pagi2 tadi sejuk dek ujan yang mencurah2 malam tadi (tu sebab ak rase berat je mate nak g kelas pagi2 ney...sejuk kot, kalau sambung tido kompem oosssemmm =P).

pas uh aku pun turun je la dari blok ikot tangge uh. even ade lift, tapi aku memang bese turun dari bilik ikot tangge. tingkat 3 jep pun. tinggi mane la sangat siap nak berlift bagai. lagi pun nak jage fitness katenye.<--buley jalan itu statement. mase turun uh ade sorang makcik cleaner dok sergah kucing ney. maybe pasal die bising sangat kot. padahal yang bising uh sekor jep. aku bia je la ape yang makcik uh buat. sampai kat level 2, aku denga bunyik bende jatuh kat lantai belakang aku. tem aku turun uh tadi, aku still denga makcik uh dok menghalau kucing2 tadi. bile aku toleh belakang, aku tengok anak kucing yang dok diam kat tangge tadi uh yang jatuh. terbaring kaku. die menggelupur ke pe aku xperasan la. kalau tengok ketinggian, setingkat jep pon, xkan la buley mati. untuk info, anak kucing ney umo die lebey kurang 2 ke 3 bulan. besa mane la sangat kan.

aku da rase serbe salah. dalam pale aku dok ligat nak g setle itu kucing o g kelas jep tanpe ape2 further tindakan kat kucing uh. kot la ley selamatkan nyawe die, wat CPR ke ape ke kan. hohoh. last2 aku nekad teroskan jep niat nak g ke kelas pasal da lambat. ad 5 minit jep lagi before kelas start. awal la sangat g kelas. huhuh~

mase dalam kelas uh aku dok terbayang jep anak kucing uh tadi. rase kesian. kecik2 lagi da jumpe ajal. makcik uh pun satu hal. entah ape yang die buat sampai melompat anak kucing uh. hmmm

mase balik dari kelas tadi, aku lalu kat tempat kejadian, kot la bangkai kucing uh still ade lagi. konon nak g tanam kat padang belakang kolej ney. sampai2 tengok bangkai uh da xde. yang ade tinggal kesan cuci ngan sekor kucing laen dok menghidu kesan uh tadi. dengan erti kate laen, kucing uh merupekan mak kepade anak kucing yang mati tadi uh. naluri ibu kan, mesti die bau lagi anak die. rase kesian makin kuat menyelubungi jiwe aku ney. tapi nak wat macam mane. da ajal die cam uh. hurmmm~

~cintailah engineer~

10 orang sedang menCONTENG dinding

Monday, March 7, 2011


Mengapa anda kaum perempuan perlu berkahwin dengan seorang Jurutera@Engineer berbanding graduan dari bidang Undang-Undang, Pentadbiran, Seni atau Perubatan?Disini terdapat 3 fakta kukuh yang menyokong pernyataan tersebut.

1-Kehidupan yang lebih terjamin
Seorang engineer bakal menyediakan kehidupan yang terjamin kepada anda.Pada umur 27 tahun, seorang jurutera mungkin sudah mempunyai pekerjaan yang terhormat, stabil dan mempunyai pendapatan yang tinggi untuk memiliki kereta , melabur, kehidupan yang selesa, berkahwin dan juga membeli sebuah rumah.
Manakala
-Lulusan undang-undang masih bekerja sebagai apprentice di firma-firma guaman
-Sebahagian lulusan pentadbiran baru sahaja gagal dalam rancangan perniagaan mereka yang pertama
-Lulusan seni masih mencari pekerjaan
-Lulusan sekolah perubatan masih menjadi doktor pelatih di hospital-hospital

2-Kegigihan yang tinggi
Seorang teman lelaki yang bergelar engineer akan memperuntukkan jumlah masa dan usaha yang tidak terjangkau banyaknya untuk memahami anda.Ini kerana seorang engineer sangat bekerja keras untuk memahami pekerjaan mereka.Semestinya mereka akan berusaha keras untuk memahami diri anda juga seperti memahami pekerjaan mereka jika mereka percaya anda-adalah satu-satunya insan yang istimewa dalam hidup mereka.Jika mereka tidak memahami diri anda pada mulanya, mereka akan terus berusaha.Jika mereka masih tidak faham, mereka akan mencari kaedah yang tepat untuk membuatkan anda gembira.Sebagai contoh (membeli cincin berlian=satu minggu kebahagian).Jika mereka telah menemui formula rahsia tersebut, mereka akan terus mengulanginya hingga menepati hasil yang dikehendaki.
Berbeza dengan
-peguam yang akan sentiasa berdebat dengan anda
-graduan pengurusan yang akan mengawal perbelanjaan anda
-graduan seni yang akan mengubah penampilan anda
-graduan perubatan yang akan menjadikan anda seperti nurse di hospital

Sangat mudah untuk engineer menjadikan anda satu-satunya insan yang mereka sayangi dalam hidup mereka umpama anda salah satu daripada projek mereka dan mereka akan tersangkut pada anda selamanya.

3-Seorang teman lelaki yang bergelar Engineer tidak akan mengkhianati kepercayaan anda
Buktinya
-para peguam mungkin akan berbohong kepada anda
-seorang graduan pentadbiran mungkin akan menipu wang anda
-seorang graduan seni adalah seorang penggoda
-seorang doktor mungkin hanya melihat anda seperti seorang mayat

Teman lelaki bergelar engineer terlalu sibuk untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan jika ada, mereka akan terlalu bodoh untuk berbohong kepada anda.Oleh itu, seorang engineer ialah the most secure boyfriend yang anda pernah temui,cukup kaya dan akan tetap mencuba untuk memahami dan menyenangkan anda, tiada masa untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan terlalu bodoh untuk berbohong.mereka juga sangat cool berbanding orang lain.

cedukan dari facebook =P

p/s: tetibe bangge study in engineering course XD