ragam peniage jalanan hari ini...

Wednesday, March 9, 2011

korang pernah rase tertipu ngan peniage2 yang dok jual makanan dan minuman kat tepi jalan? contohnye cam peniage2 yang jual pisang goreng, cempedak goreng, air kelape (kene ngan gule merah, mantap siot), cendol dan sebagainye. macam2 trend dorang nak niage zaman skunk ney. nak2 bile peniage2 uh berade dalam zon metropolitan cam kat ki il (KL) ney. 

baru je tadi aku kene ngan sorang peniage kat tepi jalan area serdang. barang yang dijual adalah pisang goreng,  getuk goreng, cempedak goreng dan beberape jenis makanan lagi yang aku xsempat nak usya. sebabnye mase aku sampai tadi otak aku da dok set nak pekene cempedak goreng sebab bau die punye la menusuk kalbu mase aku kua kete nak g kedai berhampiran ngan stall brader uh.


pas kua dari kedai, terus langkah aku dilajukan ke speed sederhane laju untuk ke stall tersebut. bau cempedak goreng die sikit punye mantap. bese la kan, cempedak punye bau memang mengiurkan kalau sape yang minat cam aku ney. belum sampai stall lagi aku da dok usya ape makanan yang ade tok ditarah jap lagi. dalam pale da set nak baham sehengget pisang gorang + cempedak goreng jugak ngan value yang same. kirenye aku nak leburkan 2 hengget la kan. perbualan antare kami ade la lebey kurang camney :

brader   : nak beli ape dik?
aku        : bodykit satria ade x bang?
brader   : hahah...mane la abang jual bende cam uh dik. bende goreng2 ade la abang jual.
aku        : heheh...saje je bang. bagi cempedak ney sehengget.
brader   : ....(diam seketike). satu ketul sehengget ney dik.
aku        : .... (speechless). bagi la due ngan getuk ney sehengget.

gile mahal brader uh taruk harge. cempedak uh besar mane la sangat. sebijik besar cempedak ade sampai seratus hengget ka nak jual mahal cam uh. gile melampau. x pasal aku rugi sehengget petang ney. memang la bunyik sehengget uh xde ape sangat. tapi tok time nga saving ney, memang besar nilai sehengget uh.

rase da la x seberape. harge ala2 hotel concorde. memang nak 'A' je la ko nye gebang brader. sumpah tanak singgah kedai lu lagi brader. cekik darah.

camney la aku rase~

p/s: tu baru story ariney. ade lagi citer aku nak stoly same lu orang kejadian antare aku ngan peniage jalanan. nantikan dalam part seterusnye =)

2 orang sedang menCONTENG dinding:

Meera said...

Alaa.. kesiannya.. Kira niat sedekah la kat brader tu...:)

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

da halalkan rezeki y da dilebur kat die..cume nye care die berniage xpatut =)