susahnye jadi KETUA

Thursday, March 17, 2011

kembali menerjah alam maya. huarghhh...ngantuk tol pagi-pagi ney. tak dapat meluaskan pembukaan mate. chopp. bukan dah siang ke? dah pukol 11 lebey kot. ape aku kesah. hohoh.

mase kelas tadi otak aku dok melayang memikirkan sesuatu. ce tengok balek kat tajuk entri ney. dah bace? bagus. bertindak mengikut arahan. entah kenape kepale aku dok pikir pasal mende alah ney. celaru sat. macam lah aku ney ketua. bakal ketua iye lah. tu pun lagi beberape tahun insya'Allah. kalau umur ney panjang and diizinkan Allah. cukup karutan tersebut sebagai intro. karang kalau dibiar, malarat-larat sampai ke page laen. sape nak bace? hohoh.


persoalan yang berlegar dalam kotak pemikiran aku yang tak berape nak besar ney, seronok ke jadi KETUA ney? ramai kot yang tak sanggup nak galas tanggungjawab tersebut. tapi tak kurang gak lah ramai yang berebut. sanggup bergadai itu ini tok mendapatkan kuase. yang tu dah memang spesies yang gilekan kuase. payah nak cerite. mempergune kuase tok kepentingan peribadi. yang ney memang agak ramai la kuantiti nye dalam pimpinan sekarang ney. bukan anti, tapi sekadar untuk renungan bersama. muhasabah diri kate orang.

pernah dengar perumpamaan : jadi KETUA ney selangkah lagi masuk neraka.
tu dia. nampak macam agak kasar. tapi ade nilai estetika yang tersendiri. mungkin ramai yang akan membangkang. tapi tu lah hakikatnye. nape lak dikatekan sedemikian? terok sangat ke sampai selangkah lagi masuk neraka? bukan la kawan. tu maksud die tanggungjawab yang korang pikul as KETUA adalah sangat berat. depends pade berat yang menanggung la jugak. kalau berat si KETUA tu, make makin berat lah tanggungjawab yang bakal dipikul. hahah. <--auta semate.

jadi KETUA ney memang susah. orang kanan kiri melihat segale tingkah laku dan gerak geri kite. baek buruk kite orang nampak. paling ketare silap yang dilakukan. pasti menjadi buah mulut orang. tapi mulut orang ney tak macam mulut botol or tempayan yang boley ditutup. makin kite nafikan, makin orang perkatekan. 
"sipulan ney terok tol. wat macam tu, wat macam ney. suke hati die je. macam bagos!!" tu antare ungkapan yang terfemes didengari bile menjadi seorang insan begelar KETUA.

biar lah ape orang nak kate pun. mulut die. langkah terbaek, abaikan segale tohmahan. tapi tu kalau anda berade pade jalan yang benar lah. kalau dah tau diri tu salah, jangan wat tak sedar diri lak. memang mendapat bahase kaki la kalau dah tak paham bahase mulut. 

jadi KETUA tak semestinye orang kene ikot cakap kite. btak de lah sume bende orang kene ikot cakap kite. kite tak ley menilai sesuatu perkare dari perspektif kite. agi arahan sewenang-wenangnye. perlu ade give and take. kene selalu musyawarah. kene selalu mintak pendapat orang laen. kene selalu mendengar luahan idea dari orang laen. jangan selalu jadikan diri tu sentiase pade pihak yang betul. belajar terime pendapat majoriti. bile semua ney tak dapat dilaksanakan, memang padan la dengan muke sendiri kenape ramai yang membenci dan menjadi bahan gusip terhangat dalam kalangan komuniti anda. lagi satu, belajar melihat dari pelbagai perspektif tentang sesuatu perkare. baru nampak matang bai.

tapi, dalam menerime pendapat orang, tak semestinye kite kene terime bulat-bulat. ketegasan tu amat diperlukan dalam membuat keputusan. baru orang respect. tegas, tapi dalam mase yang same tak kecikkan hati orang laen. memang susah. tak semua KETUA mampu lakukan. tu sebab tanggungjawab sebagai KETUA ney amat berat. bukan calang-calang orang mampu lakukan. 

ni semua dari pengalaman yang aku pernah lalui. tak de lah nak kate aku ney perfect. masih belajar. ni pun antare nasihat yang aku selalu pegang. as manusia biase, kite bukan la sambadi yang perfect. hidup kene selalu belajar sesuatu yang baru, sesuatu dari kesilapan lampau. baru ley matang.

so, pade sape-sape yang dok sibuk dok kejar pangkat nak jadi KETUA tu, muhasabah diri. tengok dulu diri tu kat mane. pandang cermin, tarik nafas dalam-dalam, jangan hembus. tanye diri, dah cukup ke ilmu di dade?  dah sedia galas tanggungjawab yang diperuntukkan? kalau belum sedia, ley lah hembus nafas uh. kalau dah sedia, tahan la nafas tu sampi muke jadi biru. hahah.<-- nonsense. jadilah KETUA yang berwibawe dan berdedikasi. bukan hanye pada name. =)

p/s: pade sape yang terase, ku mintak maaf. pade sape yang tak agree ape aku cakap, ade aku kesah?hohoh. tu hanye pendapat, ikot pendapat masing-masing la kan? =)

*gambar dirembat dari google =)

2 orang sedang menCONTENG dinding:

nur hidayah abd rashid said...

sy sokong! jadi ketua ni sangat susah sbenarnya.besar tanggungjawab yang kena galas. tapi kalau semua tak nak jadi ketua sape nak pimpin kita tol tak. so kepada semua ketua yang ada kat dunia ni tolonglah tunaikan tanggungjawab korang tuh sebaek mungkin. korang dah berjaya amek risiko tu so keep it up. gud luck! ;) pesanan untuk diri sendiri jugak sebeenarnya.

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

yupp...sokongan tok usul anda =)