~Valentine's Day~

Saturday, February 12, 2011

assalamualaikum n hai kembali...huhoh
merujuk tajuk post ney....sape2 y bce blog ney pernah sambut Valentine's Day??
pernah bagi something special to your lover n said something romantic to her/him??
ak ngaku la ka pernah terjebak...masae zaman2 jahil dulu....tapi skunk xde la nak kate ak da alim sgt lak
stakat ad ilmu agame sikit2 uh tok dikongsi bersame uh xde hal r kan...
hah...ironinye, mende ney da jadi macam trend dak2 mude kat negare ney....sume agame n bangse kat negare kite ad y sambut mende alah ney....ak dulu pun terikut2 ngan pengaruh lua ney
konon nak jadi romantik r kan....bajet je lebey padahal....zaman2 baru nak membesar....bese la uh...
sume mende kalau ley nak try....seb bek la ak da jumpe orang y ley ingatkan ak tentang baek buruk sesuatu perkare y ak lakukan skunk ney...alhamdulillah~
kalau kite lihat, da banyak amaran2 atau nasihat2 dari ulama2 kat negare kite ney supaye umat ISLAM menjauhi budaye menyambut Valentine's Day ney kan??tapi still ramai y menyambut...ak nak cer sejarah Valentine's Day ney pun rase nye rate2 masyarakat da tau tentang hal ney...so, mane y lom tau kisahnye, ley r searching2 kat internet neyh...dalam kisah ney, y paling penting y korang perlu tau, sambutan ney sebabnye nak meraikan perasaan cinte seorang paderi bername Valentine y mati dibunuh kot sebab jatuh cinte ngan sorang awex ney mase dalam penjare...diingatkan, SEORANG PADERI ye...

sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa mengamalkan perkara yang bukan daripada amalan kami, maka ia akan ditolak.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim) 


menurut dalil y dinyatekan, ISLAM melarang umatnye mengamalkan budaye y bertentangan ngan pegangan n akidah masyarakat ISLAM...tapi masyarakat kite ney ati da gelap
orang bagi nasihat...masuk telinge kanan, lalu dalam otak uh cam angin sepoi2 xtau bahase...then terus je blah ikot telinge kiri....xde nye nak lekat kat minda hitam mereke2 uh...dulu ak pun cam uh gak la...ati memberontak bile ditegur...darah nga panas kan...
kalau kite kaji n kite teliti dalam2, perkare ney berlaku kerane sebab utame nye ialah pegangan agame y lemah
ramai kat lua sane uh y kite ley tengok cam dak2 remaje y selalu lepak2 kat BB(Bukit Bintang) n kawasan2 y sewaktu dengannye, dorang ngan trend y pelbagai...melepak tanpe mengire waktu solat n bergaul,berpeluk berlainan jantina...da xde rase malu da ngan bangse laen y melihat
masalah keruntuhan akhlak ney memang xkan dapat dibendung kalau pegangan agame xcukup kuat
akidah umat ISLAM kat negare kite ney da makin tercalar
hasilnye berlaku lah sumbang mahram, zina n sebagainye.....tu kat lua sane uh, da berape ramai anak xde bin n binti y lahir hasil kerje xberfaedah orang2 kite ney
orang y berpolitik sibuk ngan perebutan kuase, sedangkan hal kebajikan negare semacam ney dipandang enteng...mane nak pandangnye, masing2 pun wat gak mende2 neyh....lantak la korang nak banned ak under ISA ke pe ke pasal kuakan statement semacam ney...tapi realiti y negative selalu dikaburkan oleh pihak2 tertentu...masya'Allah~
jadi, to umat ISLAM kat lua sane uh y still rase diri korang uh same umat n bersaudare ngan ak, especially to all readers n rakan2 seperjuangan y berkapel, TOLONG la hindari amalan menyambut Hari Kekasih/ Valentine's Day ney coz ianye amat2 bertentangan ngan norma masyarakat ISLAM
tok mereke y mempunyai kuase, da2 la ngan perebutan kuase korang uh
masalah ney lagi perlu ditangani compare ngan kuase y korang sibuk rebutkan uh
kalau tol korang perjuangkan hak masyarakat ISLAM n MELAYU, tolong la setlekan masalah ney bersame
buang ke tepi fahaman khurafat korang uh dalam berpolitik tok membendung masalah camney dari terus menular...kite same2 satu umat kan???~

moral: pintu taubat still terbuka luas tok mereke y ingin bertaubat....sementare nga terbuke luas ney, meh la ramai2 masuk ke pintu uh sebelum ianya semakin rapat tertutup~

3 orang sedang menCONTENG dinding:

nur hidayah abd rashid said...

sangat like! minta Alalh jauhkan kt semua dr semua2 ni.amin~

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

mudah-mudahan.....aminn~

Anonymous said...

amennn...smoge kite sume trhindar dr tipu helah syaitannirrojim...insyaAllah...