jangan makan TAUGEH

Monday, June 6, 2011

ok. entri pasal kesihatan. siape aku nak cerita pasal kesihatan? entah. layankan sudah. baru terbaca. tapi rasanya bende ney belom sampai kat negara kita. tapi prevent is better than cure right?

sape tau pasal penularan bakteria E.Coli? ok. bakteria ney sedang menular pembiakannya di Eropah. Asia? mintak-mintak tak masuk. tapi kalau korang ada ceri beri berdarah (cirit-birit), better korang pergi cek kat hospital yang berhampiran. kot lah korang antara mangsa pertama kat Asia ney. 


punca yang sedang dikaji adalah melalui pengambilan TAUGEH. ye...taugeh sayur tu. bukan TAUKE dari kumpulan Jambu tu. huhuu~


kenyataan media telah dikeluarkan berkenaan penularan wabak ney. sekali lagi, lepak chill dengan petikan di bawah.

"...Menteri Pertanian Jerman, Lower Saxony, Gert Lindemann, berkata ujian awal menunjukkan tauge dan cambah jenis lain dari ladang di kawasan Uelzen, di antara bandaraya Hamburg and Hannover, mempunyai kaitan dengan jangkitan di lima negeri..."

bende ney dah membunuh 22 mangsa dan menyebabkan 2,200 mengalami symptom-symptom yang telah dinyatakan kat atas tu. so, beware lah yep.

2 orang sedang menCONTENG dinding:

idaida0504 said...

memang xmakan..=)

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

hahaha...gud2
lagipun toge xsedap =P