keburukan bangun lambat

Sunday, April 17, 2011

selamat pagi tok semua readers yang dah bangun setakat ney. bangun-bangun pagi ney terase sunyi, biase la pagi ujung minggu. masing-masin stil dok membingkang kat atas katil. mau ke tengah hari gak la rasenye selagi tak kene jirus ngan air sebaldi. ni memang tabi'i orang kite. nak-nak generasi mude, den pun tak terlopeh, selalu je kene hambat ngan omak den pasal bangun lambat kat umah. yang peliknye, kat kolej boleh je bangun awal. .:gedik. dush3~


tapi ney memang masalah besar bagi sebilangan besar masyarakat kite. berape punye besar daa. kalau semalam aku bercerite mengenai *keburukan tidur lambat*, kali ney nak bercerita lak pasal keburukan bangun lambat. sape kat sini ade tabi'i ney angkat tangan macam saye *sambil pusing-pusing tangan macam Usop Wilcha =P. banyak tengok DVD budak ney. ~dang~ uish, ramai bona gamak eyh. dah-dah, turun tangan. yang mane memang tak ade tabi'i ney, bagus; yang mane tak ngaku tu, lu pikir lah sendiri. dah besar panjang, akai ada kan? sendiri pikir lah ye dak?

umum mengetahui mengenai keburukan bangun lewat. ayat paling common bile bangun-bangun dari tidur:

"ko ney matahari dah tegak atas kepale baru nak bangun."

standard punye ayat kan? tapi dalam dok hari-hari kene bebel tu, tak wujud pun kesedaran tok berubah keesokan harinye. ariney kene bebel, esok buat lagi. macam takde efek. takkan dah besar panjang pun nak mak tibai korang ngan getah paip cam mase korang kecik-kecik dulu kot?

sembang banyak-banyak pun tak gune. terus ke point utama berkait ngan tajuk kat atas tu. bangun lewat ney puncenye:
1. tidur lewat
2. rase malas yang meluap-luap tiap kali nak bangun
3. mindset yang telah diset ke mode bangun lambat

melalui pembacaan yang telah berlangsung sepanjang jangke hayat yang telah dikandung badan aku ney, ni beberape kesan buruk bile seseorang tu suke bangun lambat:

1. rezeki tak lekat: ni common nye fakta. selalu korang bace kan? tapi memang betul la. orang yang bangun lambat ney rezeki memang susah nak datang and lekat kat kite. tu pasal ramai yang dok tanam anggur lepas graduat. owpsss =)
2. hidup kurang bersosial: yang ney aku rase sebabnye korang tidur lambat, time-time manusia dah nak bangun baru korang nak tidur, pas tu, bangun lak time-time orang tengah busy ngan aktiviti harian masing-masing. so,aktiviti korang dah tak selari ngan aktiviti orang keliling korang. tol tak?
3. hidup jadi tak teratur: tabi'i tidur lewat ney memang punce terbesar lah aku rase. bile tidur lewat, bangun pun lambat. bile dah bangun lambat, bagi mahasiswa/i, mood nak g kelas tu makin malas. pas tu, mule gelabah bile attendance tak cukup tok masuk final exam. kan dah gelabah tak pasal-pasal.
4. effect kat kesihatan: bagi yang memang jadual harian kol 8 dah memang kene terpacak kat depan office, bile korang terbangun lambat pagi tu, ape korang rase? gelabah kan? rase dunie ney sempit. mase tak cukup pe sume. mule lah kelam-kabut bersiap nak g office. kene lak jem time-time tu. mule lah nak marah-marah. aku rase ni antare punce-punce kenape ramai golongan mude kene sakit jantung. pagi-pagi badan tak sempat panas, temperature dah sampai top. mane tak meletup enjin(jantung) korang tu.
5. tak laku: yang ney tok gadis-gadis kat luar sane yang suke bangun lambat. saham korang kompem-kompem jatuh mendadak. ye la, mak mentua mane nak tengok menantu yang diharap menjage anak die nanti gaye ghope itu? bangun lambat, rumah kompem-kompem tak terjage, makan pakai suami kompem-kompem tak terurus.


tu antare yang sempat aku survey lah. yang mane tertinggal, sile lah tambah dalam komen korang yep.

p/s: kalau ade yang terasa, mintak ampun banyak-banyak =)

*sumber ilustrasi *Google*

5 orang sedang menCONTENG dinding:

Kierul Amin said...

huaarrggghhhhh....
gud monim piq :)

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

morning jadahnye...haishhh

Kierul Amin said...

monim laa.masih pagi lagi.huhu

Anonymous said...

terima kasih...bagi aku kesedaran...

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

anon>> baguih la kalu da sodar...hohoh